Unii fumători obișnuiesc să fumeze prima țigară alături de o ceașcă de cafea. Însă acest obicei de la prima oră a zilei este, de fapt, mai mult decât o simplă rutină. Cel puțin, așa sunt de părere cercetătorii. Compușii chimici din boabele de cafea pot atenua efectele poftei de nicotină, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Florida. Află în rândurile următoare ce se întâmplă cu persoanele care beau cafea și fumează la prima oră a dimineții.
În cadrul unui studiu efectuat pe baza analizei de celule, cercetătorii au identificat doi compuși din cafea care afectează direct anumiți receptori de nicotină de mare sensibilitate din creier. La fumători, acești receptori pot fi hipersensibili. Mai ales după o noapte în care o persoană nu a consumat deloc nicotină.
Descoperirile reprezintă un pas important pentru a înțelege mai bine modul în care cafeaua și țigările afectează receptorii de nicotină din creier, a spus profesorul de farmacologie Roger L. Papke, de la Colegiul de Medicină al UF. Cofeina este ingredientul banal, dar cheie din cafea care trezește majoritatea oamenilor dimineața. Însă fumătorii s-ar putea să aibă o altă percepție asupra acestei reacții.
„Multor oameni le place cafeina dimineața. Dar există și alte molecule în cafea care pot explica de ce fumătorii preferă să fumeze dimineața, în timp ce își beau cafeaua”, a spus profesorul Roger Papke.
În cadrul studiului, oamenii de știință au adăugat peste un anumit receptor uman de nicotină o soluție de cafea prăjită. Aceștia au concluzionat că un compus chimic organic din cafea poate ajuta la restabilirea disfuncției receptorilor de nicotină, care conduce la pofta de nicotină.
Descoperirile cu pricina l-au determinat pe profesorul de farmacologie să ajungă la o ipoteză mai complexă. Aceasta se referă la faptul că unul dintre compușii din cafea, cunoscut de oamenii de știință sub denumirea de n-MP, poate ajuta la înăbușirea poftei de nicotină.
Profesorul a recunoscut că a fost intrigat de ideea că fumătorii asociază consumul de tutun cu cafeaua de dimineață și cu alcoolul, seara. Într-adevăr, efectul alcoolului asupra receptorilor de nicotină din creier a fost cercetat în profunzime. Însă interacțiunea dintre receptorii de nicotină și cafea a fost studiată mai puțin.
Citește și: Dependența de nicotină e mai ușor de combătut decât am crede
„Mulți oameni caută cafeaua dimineața din cauza dependenței de cofeină. Dar oare cafeaua are un alt tip de efect asupra fumătorilor? Am vrut să știm dacă există și alte lucruri în cafea care afectează receptorii de nicotină din creier”, a precizat profesorul Papke, potrivit Science Daily.