Ce se întâmplă cu corpul tău imediat după moarte. Motivul pentru care unghiile și părul încă mai ‘cresc’
Celulele mor în ritmuri diferite, în funcție de natura lor. După ce inima încetează să bată, alimentarea cu oxigen a creierului este întreruptă. Fără rezerve de glucoză pe care să se bazeze, celulele nervoase mor în decurs de trei până la șapte minute. Ce se întâmplă, însă, cu unghiile și părul?
Ce se întâmplă în corp după moarte
Odată ce inima încetează să bată, creierul nu mai este alimentat cu oxigen. Rând pe rând, celulele mor. Intervalul în care acestea nu mai funcționează poate varia de la trei până la șapte minute, potrivit specialiștilor în domeniul sănătății.
În cazul persoanelor care vor să-și doneze organele, medicii chirurgi trebuie să preleveze rinichi, ficat și inimă în termen de 30 de minute de la momentul decesului și să-l transfere primitorilor în maximum șase ore. Atât de sensibile pot fi unele celule.
În cazul pielii, celulele au o durată de viață mai lungă. Grefele pot să aibă încă succes dacă sunt prelevate chiar și la 12 ore după moarte, potrivit experților. Ce se întâmplă cu unghiile și părul, după momentul în care un pacient este declarat decedat?
Dacă analizezi părul și unghiile unei persoane decedate, este posibil să ai tendința de a crede că acestea au crescut inclusiv după momentul morții. Specialiștii neagă această teorie, explicând ce anume face părul și unghiile să pară că au crescut în continuare.
Cresc părul și unghiile în continuare?
Pentru ca unghiile să crească, este nevoie de producerea unor noi celule. Acest lucru nu se poate întâmpla fără glucoză, care este oprită în momentul morții. Unghiile cresc în medie cu 0,1 mm pe zi, ritm care încetinește pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.
Un strat de țesut aflat sub baza unghiei, numit matrice germinală, este responsabil pentru producerea marii majorități a celulelor care formează cea mai nouă parte a unghiei. Noile celule le împing pe cele vechi în față. Astfel, unghia pare că se lungește, însă adevărul este că nu crește.
Un proces similar are loc și în cazul părului. Fiecare fir de păr se află într-un folicul ce îi determină creșterea. La baza foliculului se află matricea firului de păr, un grup de celule care se divid pentru a produce celule noi care lungesc firul de păr.
Aceste celule se divid foarte rapid, dar numai când sunt alimentate cu energie, care provine din arderea glucozei, ce necesită prezența oxigenului. În momentul în care inima încetează să pompeze oxigenul în sânge, aprovizionarea cu energie se oprește.