Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor pune capăt zvonurilor

de: Ștefan R. Apostol
08 12. 2023

Ultimele două săptămâni au adus tensiuni în rândul populației, în urma apariției în spațiul public a unui draft de OUG prin care s-ar propune majorarea contribuției la Pilonul II de pensii. Deși documentul este real, și venit de la Ministerul Finanțelor, în cele din urmă s-a aflat ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii, iar Ministrul Finanțelor pune capăt zvonurilor.

Marcel Boloș explică ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii

Deși nu se știe sigur dacă a fost o greșeală, un draft de OUG avea să iasă în spațiul public, informațiile fiind scurse din interiorul Ministerului de Finanțe, conform căreia se stabilea creșterea contribuțiilor românilor la Pilonul II de pensii (conține și pensiile private).

Vezi și: Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii, de fapt. Anunţul important făcut de Marcel Ciolacu pentru români

Despre acest subiect premierul declară că nu există asemenea ”măsuri fiscale pentru 2024, cu un avanas de 2,3% în economie, aflându-ne pe locul 3 în Europa.

„Vreau să lămurim din start orice speculație despre intenția ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii. Nu există așa ceva! Acum două luni, eram cu toții acuzați că-l naționalizăm, acum că-l vom supraimpozita.

Nu are nimeni vreun asemenea plan. Mai mult, vreau să îi rog pe domnii de la USR (…) să nu mai manipuleze în presă știri false, cum este aceasta că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naționalizeze Pilonul II, astfel încât să acopere știrile cu astfel de știri.”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Nu există așa ceva!”

La acest moment, românii plătesc către Pilonul II de pensii o contribuție de 3,75% din salariul brut, iar conform documentului ar fi trebuit să crească la puțin peste 4 procente, iar argumentul acestor majorări ar fi fost cerințele FMI. Dar, atât politicienii din guvern, cât și analiștii, spun că nu există nicio intenție pentru anul viitor de a majora taxele sau contribuțiile către fondurile de pensii, oricare ar fi acelea.

Citește și: Vești proaste despre Pilonul II de pensii, pentru administratorii fondurilor de pensii

Ministrul Finanțelor pune capăt zvonurilor

Chemat pentru a 10 oară, într-un interval de o săptămână, să dea explicații, Marcel Boloș, actualul ministru la Finanțe, a decis să explice ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii, într-un text pulicat pe pagina sa de Facebook.

Marcel Boloș încearcă pentru a-nu-știu-câta oară să elimine zvonurile privind documentul apărut în spațiul public, și care a generat tensiuni între PNL și PSD, de aici și reacția premierului Ciolacu:

„Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern.

Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu.”, scrie Marcel Boloș pe Facebook.

Citește despre: Când se pot retrage banii din Pilonul II de pensii. Când și cum poți beneficia de sumele strânse 

Marcel Boloș spune că se caută „soluții care să fie cuprinse strategia fiscal-bugetară”

Pus sub presiunea acestor scurgeri de informații, Marcel Boloș încearcă cu mare disperare, și cu amenințarea demiterii sale din Guvern, să explice care sunt modalitățile prin care se vor echilibra lucrurile din punct de vedere fiscal, și mai ales, despre ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii:

„Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție

Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare.”, concluzionează ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș spune că se caută „soluții care să fie cuprinse strategia fiscal-bugetară”

Mai trebuie menționat că, deși recomandările venite de la FMI cer majorarea taxelor, impozitelor, precum și a contribuțiilor, în 2020 guvernul de atunci își asuma aceste modificări prin semnarea acordului de funcționare a PNRR, cu ale cuvinte majorarea contribuțiilor la fondurile de pensii, inclusiv Pilonul II, reprezintă un jalon asumat.

Descoperă și: Au „dispărut” fonduri din Pilonul II de pensii. Când îşi vor recupera românii banii

Astfel că, dacă se va majora contribuția la Pilonul II de pensii, cei peste 8 milioane de români vor avea venituri diminuate ca urmare a acestei modificări. Pe de altă parte, conform analizelor de caz, Pilonul II de pensii merge extrem de bine, având un fond activ de 117 miliarde de lei și cu un câștig net de peste 32 de miliarde de lei.