Deși cele mai noi date Eurostat arată că mâncăm cea mai ieftină și cea mai multă pâine din Uniunea Europeană, studiul despre alimentul de bază al românilor este derutant, căci nu se poate pune în linie cu restul prețurilor din țara noastră. Chiar dacă în general puterea de cumpărare a crescut în ultimii ani, dacă luăm în calcul salariile care se acordă aici și socotim cât puteam cumpăra anul trecut din leafă și cât ne permitem anul acesta, din diferite produse, intervine surprinderea.
În cazul cartofilor, puterea de cumpărare a crescut, în timp ce la brânza de oaie sau la ouă suntem perdanți la capitolul putere de cumpărare. Scăderea vine pe fondul pandemiei de coronavirus, care a diminuat salariile în multe sectoare economice în vreme ce prețurile au crescut.
Conform datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), în luna iunie a anului 2019, prețul mediu în piețe la cartofi era de 2,97 de lei/kg. În unele județe era de peste 3 lei, în altele de 2,5 lei, dar în medie era în jur de 2,97 de lei. Aproape toate locurile de muncă aveau salarii care au permis creșterea puterii de cumpărare.
În cazul ouălor, situația stă diferit. A scăzut puterea de cumpărare, excepție făcând două industrii: activități de editare și transporturi navale. Mai clar, din salariile din iunie 2020, putem lua mai puține ouă decât anul trecut în aceeași lună. Similar este și cazul brânzei de oaie, potrivit HotNews.
De anul viitor, legea ne obligă să mâncăm mai sănătos. Din 2021, producătorii care distribuie alimente cu grăsimi nocive precum margarină, popcorn, chipsuri sau supe la plic trebuie să se alinieze unei hotărâri a Comisiei Europene. Mai exact, este nevoie să limiteze drastic acizii grași de tip trans din alimente, altminteri riscă amenzi mari. Scopul: un trai mai bun și longeviv, căci 50 de mii de oameni mor anual din cauza consumului exagerat de grăsimi nocive.