Vești proaste pentru românii care sunt nevoiți să își schimbe buletinul sau să își emită unul nou, în urma pierderii sau furtului. Autoritățile anunță ce se întâmplă, de fapt, cu cărțile de identitate.
Românii care vor să își scoată un buletin nou sau adolescenții care vor să își facă prima carte de identitate sunt nevoiți să aștepte, pentru că procesul este momentan blocat.
În Brașov, eliberarea cărților de identitate durează mai mult de o lună, asta deși înainte termenul era de 5 zile. Din cauza pandemiei, nu a mai fost deschisă o nouă licitație pentru materia primă, iar brașovenii care vor buletin sunt nevoiți să aștepte și mai mult de o lună până la emitere.
La începutul anului, termenul în care era eliberată o carte de identită ajunse la 30 sau chiar 45 de zile. Acum, nu mai există deloc date libere pentru programare până la finalul lunii iulie, iar în august nu se pot face încă programări.
Șeful SPCLEP din Primăria Brașov spune că vina nu este a serviciului pe care îl conduce, iar situația nu ține de autoritățile locale.
„La nivel naţional există, într-adevăr, o situaţie de neconformitate în ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a materialelor necesare pentru tipărirea cărţilor de identitate. Asta nu ne afectează în relaţia cu cetăţenii îndreptăţiţi să depună cereri”, a explicat directorul executiv, George Roşca.
Pentru că mulți români se întorc din străinătate, numărul cererilor este în creștere, iar serviciul nu poate elibera mai mult de 2-25 de acte de identitate pe zi pentru că nu există materie primă pentru tipărirea lor.
„Cantitatea scăzută de materie primă a redus numărul de cărţi de identitate care se tipăresc la nivel naţional, iar Braşovul nu putea face notă discordantă.
Astfel, deşi serviciul primeşte acelaşi număr de cereri zilnice ca şi până acum, numărul de documente eliberate s-a redus drastic. Zilnic, preluăm, în medie, între 130 şi 150 de solicitări de eliberare a cărţii de identitate. Din acest număr onorăm, ca să zic aşa, 20-30 de acte de identitate pe zi”, mai spune George Roşca.
El a mai explicat că nu se poate face o nouă licitație pentru materia primă din cauza stării de alertă, așa că fiecare localitate e nevoită să găsească propriile soluții.
Totuși, el spune că cei cărora le expiră buletinul și au nevoie de el în această perioadă trebuie să știe că actul de identitate rămână valabil încă 90 de zile de la ieșirea din starea de alertă.