08 feb. 2021 | 22:06

Ce se întâmplă cu bursele elevilor, de fapt. Ludovic Orban a făcut anunțul zilei

Știri generale
Ce se întâmplă cu bursele elevilor, de fapt. Ludovic Orban a făcut anunțul zilei
Ce se întâmplă cu bursele elevilor, de fapt.

Ludovic Orban a făcut anunțul zilei. Ce se întâmplă cu bursele elevilor, de fapt și cum vor fi finanțate ele din bugetele locale. Care este suma minimă acordată elevilor. Președintele Camerei Deputaților a făcut anunțul pe care toți românii îl așteptau.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor, de fapt

Vești bune pentru elevii români. Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a făcut anunțul pe care toți părinții îl așteptau. Bursele de merit acordate elevilor pe anul școlar 2020-2021 vor fi finanțate din bugetele locale. Luni, 8 februarie 2021, Orban a declarat că Parlamentul României intervine pe cale legislativă pentru ca bursele elevilor să nu mai difere în funcție de localitatea în care domiciliază. Mai mult de atât, sumele vor începe de la 100 de lei.

„În privinţa burselor elevilor, ştiţi foarte bine că acestea sunt finanţate din bugetele locale. Ce am stabilit pentru prima oară este un prag minim pentru bursele elevilor, pentru că existau diferite decizii ale Consiliilor Locale care dădeau burse de 8 lei sau de 14 lei sau de 16 lei. În alte Consilii Locale se dădea bursă de 200 de lei sau de 300 de lei. Sunt patru categorii de burse. Ce am stabilit noi? Că există un cuantum minim al bursei care trebuie acordate de Consiliile Locale, care este de 100 de lei”, a declarat Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, conform celor de la mediafax.ro.

Cum s-au acordat bursele elevilor în anul școlar 2019-2020

În acest moment, în România elevilor se acordă patru tipuri de burse: burse sociale sau burse de ajutor social, burse de studiu, burse de merit și burse de performanță. Anul trecut, bursele pentru elevi porneau de la 10 lei și ajungeau până la suma de 1.000 de lei. Câți bani primeau elevii, anul trecut, în funcție de bursele care le erau acordate:

Burse sociale

Elevii orfani sau cei care au situație materială precară primesc un ajutor de la stat în valoare de 300 de lei pe lună; bursa socială pentru elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate este de 100 de lei lunar. De asemenea, tot 300 de lei primesc bursă și elevii al căror venit net lunar pe membru de familie nu este mai mare de 50% din salariul minim net pe economie și cei care primesc ajutor social ocazional.

Burse de performanță

Când vine vorba de bursele de performanță, sumele de 1.000 de lei merg către elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, precum și cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate pentru competițiile internaționale. De asemenea, se mai acordă burse de perfornamță de 500 de lei pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel national.

Burse de merit

Bursele de merit sunt cele mai vânate de către elevii români. Școlarii care au media 10 primesc o bursă de 600 de lei pe lună. De asemenea, pentru elevii cu media cuprinsă între 9,50 și 9,99 bursa este de 300 de lei lunar. Elevii care încheie anul școlar cu mediile cuprinse între 9,49 și 9,00 primesc 200 de lei, iar 70 de lei mergă către cei care au mediile între 8,99 și 8,50.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din buletin
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro