Virusul care a devastat o planetă întreagă, COVID-19, nu rămâne fără urme, chiar și la pacienții vindecați. Un studiu făcut în ultimele șase luni, la pacienții vindecați, arată schimbări devastatoare asupra sănătății lor. Datele sunt alarmante, iar medicii nu știu cum să reacționeze în fața noilor complicații.
Presa britanică a publicat recent un studiu amănunțit făcut de specialiștii din Regatul Unit, pe pacienții vindecați de COVID-19. Raportul, spun cei de la DailyMail, este unul devastator, iar datele sunt îngrijorătoare.
Raportul cercetărilor arată că efectele devastatoare pe termen lung ale coronavirusului pot determina numeroși supraviețuitori să dezvolte probleme cardiace, diabet și afecțiuni cronice ale ficatului și rinichilor. Autorul studiului, profesorul Khunti a fost surprins să constate că pacienții se întorceau la spital cu un diagnostic diferit și că mulți au dezvoltat complicații suplimentare.
„Este cel mai mare studiu al persoanelor externate din spital după ce au fost internați cu COVID-19. Oamenii care pleacă acasă, au efecte pe termen lung. Ulterior se întorc în spital și mor. Vedem că aproape 30 la sută dintre cazuri au fost readmise. Numerele sunt atât de mari.
Nu știm dacă se datorează faptului că virusul distruge celulele beta care produc insulina sau dacă cauzează rezistență la insulină. Vedem aceste noi diagnostice surprinzătoare de diabet.”a declarat profesorul Khunti.
Studiul profesorului Kamlesh Khunti nu a fost încă evaluat de colegii acestuia. Același profesor a mai spus că statisticile alarmante se bazează pe datele inițiale din perioada anului trecut.
Cercetările efectuate de Universitatea Leicester au constatat că din 47.780 de persoane externate din spital în primul val, 29,4% s-au întors la spital în termen de 140 de zile și 12,3% au murit, relatează publicația britanică.
Guvernul înregistrează în prezent un deces legat de COVID-19 dacă pacientul moare până la 28 de zile după un test pozitiv. Numărul real al deceselor poate fi mult mai mare dacă mii de supraviețuitori COVID-19 revin la spital cu probleme grave de sănătate la câteva luni după prima contractare a bolii.
În decembrie, ONS a estimat că una din 10 persoane care a avut COVID-19, a suferit mult timp cu simptome care durează până la trei luni sau mai mult. Simptomele frecvente includ oboseală extremă, dificultăți de respirație și probleme de memorie și concentrare.
Încă de la Crăciun, în Marea Britanie a fost o altă creștere, cu 15.000 de pacienți COVID-19 internați în spitale din Anglia. Numărul este echivalentul umplerii a 30 de spitale pline de pacienți cu coronavirus.