Florin Cîţu este optimist în ciuda problemelor economice cauzate de epidemia de coronavirus. Ministrul Finanţelor susţine că economia României îşi va reveni la fel după cum a picat, dacă se menţine capacitatea de producţie. În acest sens, se oferă ajutor şi companiilor mici, dar şi celor mai mari. De asemenea, ministrul finanţelor a dat asigurări că sunt bani pentru plata şomajului tehnic, a concediilor medicale, precum şi pentru amânarea ratelor.
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că se va face o rectificare bugetară, săptâmâna viitoare, în următoarea şedinţă de Guvern. „Nu se vor face prea multe schimbări, vor fi daţi mai mulţi bani la sănătate, se va mări fondul la dispoziţia premierului. Avem bani pentru plata şomajul tehhnic şi concediile medicale„, a precizat Florin Cîţu la Digi24.
Ministrul finanţelor a spus că au fost deschise linii de credite pentru toate firmele, inclusiv pentru cele mai mici. „Dacă se menţine producţia, economia va foma un V. Va avea o cădere bruscă şi o creştere la fel de ascuţită. Multe firme şi-a schimbat producţia fără să le spunem noi. Spre exemplu, o companie a deschis o line de producţie de măşti, produce 15 milioane de măşti pe lună„, a povestit Florin Cîţu. De asemenea, ministrul Finanţelor a făcut apel la firmele care au de făcut plăţi, să le facă.
„Statul îşi plăteşte facturile. Costurile scăderii economice trebuie să fie plătite de toată lumea, să fim solidari. Firmele care au bani să îşi plătească datoriile. Banul trebuie să circule. Statul plăteşte facturile, şomajul tehnic, concediile medicale. Am plătit rambursări de TVA în valoare de 3 miliarde. Banul trebuie să circule şi în perioada aceasta. Nu trebuie să fragmentăm economia„, a mai spus Florin Cîţu, adăugând că urmează să vadă cum va ajuta marii producători Dacia şi Ford.
Ministrul Finanţelor susţine că deocamdată statul se descurcă cu banii ce se găsesc în ţară. De asemenea, acesta a dat garanţii că nu vor exista tăieri salariale sau tăieri de pensii şi nici concedieri de personal. „Avem bani din taxe, chiar dacă nu s-au mai făcut plăţi cum se făceau şi din împrumuturi. Deocamdată nu este nevoie să facem alt împrumut. Dacă va fi nevoie o sa analizăm toate ofertele din ţară şi străinătate. Deocamdată nu este nevoie. Avem şi banii din împrumutul făcut la începutul anului şi pentru care am fost criticaţi. Nu am umblat în cei 3 miliarde de euro„, a mai adăugat Florin Cîţu.
Acesta a mai spus că pe lângă sănătate se vor mai face investiţii şi în informatizarea sistemului. „După criza cauzată de coronavirus, ministerul de finanţe va beneficia de un sistem informatizat mult mai performant„, a amintit Florin Cîţu. Ministrul finanţelor este încrezător şi spune că deficitul va creşte, dar nu dramatic.
Un deficit mare va aduceprobleme de finanţare. „Dacă duci deficitul la 10% vei avea probleme de finanţare, dar nu se va întâmpla acest lucru„, a mai spus ministrul Finanţelor. Cifrele corecte vor fi văzute la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare.
Mai multe autorităţi, din domeniul sanitar, dar şi din cel alimentar, au lansat zilele trecute avertizări cum că ar urma o lipsă a alimentelor şi că ar fi bine ca preţurile să fie plafonate.
„Plafonarea preţurilor la alimente ar duce la o penurie. Deocamdată nu avem semnale că preţurile ar fi explodat. Să ne luăm după ce zic unii şi alţi, nu. Până nu avem date oficiale nu putem să tragem concluzii. Preţurile nu au explodat şi nici nu s-a făcut cartel.
Supermarketurile nu s-au înţeles să crească preţurile. Aşteptăm şi datele de la INS şi vom vedea ce va urma. Am fost asiguraţi că sunt stocuri de alimente şi nu vom avea probleme, mai ales că avem culoar de transport asigurat. Nu vom avea probleme„, a concluzionat Florin Cîţu.