Ce se întâmplă cu banii de campanie electorală ai partidelor: decizia radicală luată de Orban
Într-un procent semnificativ, în timp campaniei electorale, banii folosiți de partidele politice pentru bannere și reclame vine de la bugetul de stat. Practica va continua în 2020, dar Orban a schimbat regulile jocului.
În preajma campaniei prezidențiale din ultima parte a anului trecut, s-a mediatizat foarte mult faptul că pot fi decontate sume fabuloase de către candidații care au obținut mai mult de 3% dintre voturi. 2020 este, de asemenea, un an electoral, iar partidele au nevoie de bani pentru a-ți influența opțiunea de vot. Se pare însă că Ludovic Orban nu va fi însă foarte generos din acest punct de vedere.
Într-o conferință de presă organizată de premier la Bruxelles, Orban a explicat mai multe detalii ale unui amendament adus Legii bugetului de stat. Acela afectează în mod exclusiv finanțarea partidelor politice în mod negativ. Cu alte cuvinte, Partidul Social Democrat va avea mai puțini bani în campania electorală din acest an. Nu oferit valori exacte legate de modul în care sunt influențate acele finanțări, dar câteva procente au fost făcute publice.
„E un amendament care a fost aprobat la legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut finanțarea de exemplu pentru PSD. Nu am făcut calcule, lucrul cel mai important e că am redus în total cu 30% finanțarea pentru partidele politice. Nu știu către cine se duc banii”, a spus Ludovic Orban, miercuri seară, la Bruxelles.
Gestul a fost făcut de către Orban din cauza unor acuze la adresa premierului legate finanțarea Pro România. Un consilier parlamentar USR a acuzat executivul că ar fi făcut ”un blat” cu Ponta, pentru ca acesta să primească mai mulți bani. În aceeași conferință de la Bruxelles a fost lămurit și acest aspect.
„Cu alegerile locale și parlamentare în vizor, Victor Ponta avea nevoie să-și rotunjească fondurile de campanie ca să treacă pragurile electorale, mai ales că a scăzut masiv în sondaje de când l-a părăsit Mihai Tudose. Așa că a propus o -mică- derogare: doar în 2020, subvenția să fie alocată tuturor partidelor cu parlamentari, proporțional cu numărul de deputați și senatori pe care îl au în prima zi a anului. Putem doar să ne imaginăm ce promisiuni s-au făcut PNL-ului pentru această imensă concesie, care nu doar că-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici în fiecare lună, ci va preveni inclusiv riscul ca migrația unor parlamentari să diminueze veniturile partidului său”, a scris consilierul USR Mihai Badea, pe Facebook.
Punctual, modificarea adusă de Orban cu noul amendament este la articolul 47. „ Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020”, prevede modificarea adusă Legii bugetului de stat pe 2020.