Ce se întâmplă cu alimentele, de fapt. Cele mai proaste vești pentru români
Vremurile cu care ne-am obișnuit deja de puțin peste un an se resimt, iar mulți dintre români se așteptau la asta. Ce se întâmplă cu alimentele? Vești proaste pentru toată lumea.
Vești proaste pentru români. Ce se întâmplă cu alimentele?
Din păcate, veștile nu sunt deloc bune pentru românii care au luat la cunoștință recent faptul că toate alimentele s-au scumpit enorm. Mai exact, au ajuns la cel mai mare nivel din iulie 2019 și până acum. Indicele global a crescut în luna februarie pentru a noua lună consecutiv, a anunțat în cursul zilei de joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Sursa citată publică lună de lună schimbările prețurilor mâncării la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna februarie a.c, indicele a crescut până la 116 puncte, de la o valoare de 113.2 puncte în ianuarie. Prețurile la cereale au înregistrat o creștere cu 1.2% după ce prețul sorgului pe piețele internaționale a urcat cu 17.4% datorită achizițiilor semnificative din China.
„Preţul grâului s-a menţinut în mare parte stabil, în timp ce au crescut preţurile la porumb şi orez. Preţul la grâu a urcat cu 6,8% în ianuarie, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc, anunţată de oficialii de la Moscova, a informat FAO. Luna trecută, preţul zahărului a crescut cu 6,4%, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,2%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.
Conform noilor estimări ale FAO, producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de 2,761 miliarde tone, faţă de 2,744 miliarde tone cât estima anterior, datele reprezentând o creştere de 1,9% faţă de sezonul precedent. Această revizuire reflectă creşterea cu 7,5 milioane de tone a producţiei globale estimate la grâu, în urma datelor publicate recent de autorităţile din Australia, UE, Kazahstan şi Rusia”, arată adevărul.ro.
Sumpiri în 2020 față de anul trecut
Prețurile de consum din 2020 comparativ cu cele din 2019 au crescut cu 2.5%, conform INS. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4.96%, serviciile cu 2.89%, iar mărfurile nealimentare cu 0.62%.
”Preţurile de consum în luna septembrie 2020 comparativ cu luna septembrie 2019 au crescut cu 2,5%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilorde consum (IAPC) este 2,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2019 –septembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2018 –septembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,8%”, arată datele Institutului Național de Statistică.