O parte importantă a digestiei se face la nivelul stomacului, secțiune care de multe ori este compromisă din cauza stilului de viață și de alimentație. Glandele care căptușesc stomacul vor secreta, pe lângă alte substanțe, acid clorhidric. Având un pH destul de jos, undeva la 2 sau 3 în mod ideal, un pH netru având undeva la valoare 7, acidul clorhidric are roluri importante în digestia noastră, activând anumite enzime special concepute pentru digestia proteinelor. Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi înlănțuiți împreună în diferite feluri. Aceste enzime vor rupe lanțurile de proteine în lanțuri mai scurte, numite peptide. Acidul clorhidric ne ajută în absorbția anumitor minerale, cum ar fi cupru, fier, zinc, magneziu sau calciu, și a anumitor vitamine. Așadar, fără o dietă sănătoasă, acest ciclu va fi dereglat și astfel se va ajunge la tulburări digestive. Una dintre cele mai frecvente este aciditatea. Alimentele care îți pot fi aliat în această luptă.
Treuie menținut un stil de viață sănătos pentru a depăși problema acidității, ceea ce înseamnă respectarea unor reguli, cum ar fi mâncatul la momentul potrivit, poziția în care o faci sau mestecatul. Pe de altă parte, există și unele alimente și remedii casnice care pot ajuta la menținerea acidității sau a problemelor conexe la distanță. Remediile la domiciliu funcționează bine în ameliorarea simptomelor acidității și au beneficii pe termen lung ale controlului acidității.
Dacă aveți probleme cu stomacul, este bine ca întotdeauna să aveți la îndemână un ou fiert. „Este de preferat să consumăm ouăle fierte moi fiindcă gălbenușul nu devine tare, ci mai moale, atunci se digeră mai ușor și este suportat mai bine de către tubul digestiv al persoanelor cu hiperaciditate, gastrită sau ulcer”, a explicat medicul nutriționist Șerban Damian.
Puteți consuma chiar și cinci sau șase ouă pe săptămână. Însă, dacă aveți probleme cu fierea, reduceți consumul la două, cel mult trei ouă pe săptămână. Un alt aliment folositor în cazul gastritei este carnea, dar cea slabă, pui sau pește. Atenție la modul de preparare. Este recomandat să nu o prăjiți.
„Se poate fierbe, găti la cuptor, pe grătar, acestea ar fi unele dintre metodele mai puțin agresive. Ar trebui să consumăm pește măcar o dată pe săptămână, dacă nu mai des”, a completat specialistul.