Ce se întâmplă cu alegerile anticipate. Decizia anunțată în plenul Senatului

Ce se întâmplă cu alegerile anticipată. Decizia anunțată în plenul Senatului

În ședința de astăzi din Senatul României, Ordonanța de Urgență referitoare la alegerile anticipate a fost respinsă, rămânând ca for decizional, Camera Deputaților, să dea decizia finală în următoarea ședință.

Ce se întâmplă cu alegerile anticipate

Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că alegerile anticipate sunt o necesitate, însă PSD vrea să pună piedici votului liber al românilor și să mențină un vid legislativ în acest domeniu.

„Respingerea OUG26/2020 orchestrată de PSD, astăzi, în plenul Senatului, arată că acest partid acționează în continuare pentru a pune piedici votului liber al românilor. PSD, care de fiecare dată când a fost la guvernare a organizat catastrofal procesele electorale, generând nemulțumirea multor români care nu au putut vota și indignând o țară întreagă, a ratat și de această dată șansa de a dovedi că nu a rămas fidel acelorași metode politice folosite și la alegerile din 2014, și din mai 2019 pentru a împiedica exercitarea dreptului de vot”, a declarat Alina Gorghiu, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, conform MEDIAFAX.

În opinia Sentorului PNL, Alina Gorghiu, senatorii PSD au răspuns cu iresponsabilitate, în loc să dezbată cu simț de răspundere și să voteze această OUG absolut necesară pentru buna desfășurare a alegerilor legislative anticipate. În opinia domniei sale, aceștia au dat un vot prin care România revine la vid legislativ în acest domeniu.

Decizia anunțată în plenul Senatului

Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional. Liberalul a mai spus că PSD blochează extinderea votului în Diaspra la trei zile, creșterea numărului de aleși pentru românii de peste hotare și posibilitatea ca orice român să voteze în orice secție de vot, precizând că PSD se folosește de argumente false ca să justifice respingerea OUG pe anticipate.

Senatorul PNL a mai atras atenția „că planul PSD de a bloca OUG 26 va genera și o serie de probleme foarte grave de ordin administrativ și organizatoric, care vor îngreuna organizarea alegerilor anticipate și vor genera costuri enorme pentru a fi depășite.

„Prin încercarea de a sabota în Parlament adoptarea OUG 26, PSD blochează acum măsuri precum extinderea la 3 zile a intervalului de vot pentru românii din diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, asigurarea dreptului românilor din țară de a vota la orice secție de vot sau posibilitatea de a se prelungi votarea după ora 21 pentru a permite persoanelor aflate la coadă să-și exercite acest drept fundamental.

Ce se întâmplă cu alegerile anticipată. Decizia anunțată în plenul Senatului
Ce se întâmplă cu alegerile anticipate. Decizia anunțată în plenul Senatului

Toate aceste reglementări sunt esențiale pentru că permit o prezență mai mare la vot și o mai bună reprezentativitate a sistemului electoral. Grav este că PSD folosește argumente în întregime false pentru a-și justifica votul. Prin schimbările propuse nu se schimbă sistemul electoral, nici sistemul de repartizare a mandatelor. Nici un vot nu va fi irosit, toate voturile exprimate pentru un partid politic vor fi utilizate proporțional pentru determinarea numărului de mandate la care acesta are dreptul”, a subliniat Alina Gorghiu.

O altă consecință ar fi că nu se va putea utiliza o infrastructură electorală comună pentru alegerile de anul acesta în cazul în care se vor suprapune alegerile locale și parlamentare ceea ce va duce la existența a două infrastructuri electorale paralele.

Liberalul a somat PSD să renunțe la minciună, nu în ultimul rând, precizând că democrația necesită o legislație modernă.

„Având în vedere toate acestea, somez PSD să renunțe la minciună. Această OUG trebuie dezbătută cu responsabilitate, pentru că ea cuprinde măsuri pozitive, care asigură exercitarea dreptului de vot în bune condiții pentru români și care clarifică o serie de proceduri și termene care nu erau adaptate pentru situația alegerilor anticipate în legile existente. Guvernul PNL a acționat cu bună credință și a înaintat Parlamentului această OUG pentru a permite o dezbatere reală, care să urmărească găsirea celor mai bune soluții pentru a asigura o desfășurare impecabilă a alegerilor. Democrația românească are nevoie de această legislație modernă, care să asigure garantarea unor alegeri corecte și libere. De aceea, Guvernul PNL a adoptat OUG 26 dovedind precauție în contextul depunerii moțiunii de cenzură pentru că se știa foarte bine că dacă aceasta va fi votată de Parlament nu mai este o altă cale de clarificare a scenei politice decât organizarea de alegeri anticipate”, a conchis Gorghiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI