Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Maghiarii au făcut anunțul: ăsta e motivul

Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Maghiarii au făcut anunțul: ăsta e motivul

Românii care vor să meargă în vacanță în străinătate mai primesc o lovitură, de data aceasta din partea Ungariei. Guvernul de la Budapesta a decis noi restricții la graniță. Astfel, cetățenii care vin din țări cu risc crescut care aparțin zonei galbene vor fi puși în carantină, iar cetățenii ce vin din țări ce au fost incluse pe harta roșie nu vor mai fi primiți în Ungaria.

Ce se întâmplă la granița României cu Ungaria. Maghiarii au făcut anunțul

Guvernul de la Budapesta a hotărât că cetățenii care vin din țări incluse în zone galbene să fie puși în carantină. România este inclusă în categoria galbenă, astfel că cetățenii care vin din țara noastră vor putea ieși din carantină doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

Din categoria roșie fac parte țări ca Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru și Ucraina. În plus, Ungaria a anunțat că cetățenii ce vin din țări ”roșii” nu vor mai fi primiți în țară.

Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Maghiarii au făcut anunțul: ăsta e motivul
Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Maghiarii au făcut anunțul: ăsta e motivul

Rata de infectare în Ungaria este în scădere

„Trebuie să ne asigurăm securitatea noastră astfel încât virusul să nu fie adus din străinătate. Rata de infecţie la noi este în scădere şi vrem să rămână aşa„, a declarat Gergely Gulyas, şeful cabinetului premierului Viktor Orban.

Ungaria este ţară membră a Uniunii Europene și are 9,8 milioane de locuitori. Ungaria a înregistrat oficial, duminică, 4.234 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 595 de decese. Noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00.

Cei ce vin din zone considerate roșii nu au voie să intre în Ungaria

Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții, zona galbenă – cu restricții şi zona roșie –  nu este permisă intrarea. Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene. În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din țara noastră le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;

– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cetățenii din zone galbene trebuie să prezinte la vamă două teste negative

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE a precizat că autoritățile ungare permit accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Sezonierii din România sunt primiți în Ungaria

Astfel, lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale lor. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de poliția ungară.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:
• durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
• persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.

În ce condiții se face tranzitul în Ungaria

De asemenea, tranzitul se va face doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta: 0036 13 847 689, al Consulatului General al României la Szeged: 0036 62 424 431 sau al Consulatului General al României la Gyula: 0036 66 464 579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor consulare: 0036 30 6777 980 – Consulatul General al României la Szeged și 0036 30 6357181 – Consulatul General al României la Gyula”, arată Ministerul de Externe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI