Sfântul Ilie este sărbători în fiecare an de Biserică și de creștini pe data de 20 iulie. Este considerat în credința populară ca fiind făcător de minuni și aducător de ploi, iar cu ocazia acestei sărbători, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor decedați. Aflați în rândurile următoare ce se împarte de Sfântul Ilie și ce obiceiuri și tradiții sunt respectate.
De Sfântul Ilie, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga și pentru a da de pomană pachete pentru sufletul celor trecuți în neființă, după ce au fost sfințite de preot. În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Sfântului Ilie se regăsește cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai importante din luna iulie.
Potrivit tradițiilor, este bine ca de Sfântul Ilie să se facă pomenirea morților. Oamenii dau de pomană diferite alimente, precum mere, miere, covrigi sau colivă. De asemenea, o tradiție spune că este bine ca celor mici să li se împartă mere.
Pachetele care se dau de pomană pot conține orice alimente, însă trebuie obligatoriu să fie de post, deoarece sărbătoarea Sfântului Ilie pică într-o zi de post, astfel că tot ceea ce se împarte trebuie să fie de post.
O altă tradiție veche spune că, în pachetele pe care femeile le împart de Sfântul Ilie, trebuie să pună două mere și un fagure de miere. Acestea se duc la biserică pentru a fi sfințite, apoi se dau de pomană. Acest gest trebuie făcut din suflet, fără fală și fără să se laude cu fapta lor.
Citește și: Ce alimente este bine să împarți de Sfântul Ilie. Fructele care se dau de pomană pe 20 iulie 2022
Ca oricare altă sărbătoare creștină, și aceasta este plină de tradiții și obiceiuri frumoase, respectate cu strictețe chiar și în ziua de astăzi. În majoritatea zonelor rurale, se obișnuiește ca în această zi să fie scuturat mărul din curte, iar fructele să fie date de pomană celor mici.
De asemenea, se spune că nu este bine să consumi mere până de Sfântul Ilie. În credința populară, mărul este pomul Sfântului Ilie, iar acest fruct poate fi consumat doar după ce acesta este prăznuit în calendarul creștin ortodox, iar merele sunt sfințite la biserică de către preot.
Se crede că, dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. În această perioadă, apicultorii recoltau mierea de albine. Aceasta se făcea doar de către bărbați curați trupește și sufletește, îmbrăcați în haine populare și ajutați de către un copil. Femeile nu aveau voie să intre în stupină.
După recoltarea mierii, rudele și vecinii erau invitați la masă, gustau mierea nouă recoltată și se cinsteau cu țuică îndulcită cu miere. La această masă nu trebuiau să fie prezenți cei care știau să facă vrăji și farmece, deoarece mierea recoltată în astfel de zile mari „e mai cu putere la farmecele și vrăjile lor”.
Citește și: Ce se dă de pomană de Sfântul Ilie. Fructele pe care este bine să le împarți pe 20 iulie 2022
În zorii sărbătorii se culeg plante de leac stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor. De asemenea, Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale, atunci când ciobanilor le este permis să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână.