Anual, înainte de duminica Rusaliilor, creștinii sărbătoresc Moșii de vară. Această sărbătoare este dedicată pomenirii celor trecuți în neființă, iar la biserică se oficiază liturghii pentru sufletele celor morți. În această zi, credincioșii dau de pomană celor sărmani. Ce se împarte de Moșii de vară 2023?
Moșii de vară sau Sâmbăta Morților se prăznuiesc în fiecare an înainte de Rusalii. În acest an, sărbătoarea pomenii celor care au plecat dintre noi se prăznuiește pe 3 iunie. Așadar, credincioșii pregătesc colivă și bucate alese pentru a le oferi celor nevoiași. Iată ce se împarte de Moșii de vară 2023.
În toate bisericile din țară se oficiază liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. Aceste slujbe de pomenire pentru cei morți poartă numele de „parastas”.
Sărbătoarea Moşilor de vară aduce o serie de tradiții pentru toți creștinii, iar pentru a avea noroc, oamenii trebuie să respecte datinile acestei sărbători mari.
În primul rând, creștinii merg în lăcașurile de închinare cu pachete și colivă, vin și fructe, pentru a fi sfințite de către preot. Apoi, acestea sunt împărțite săracilor, spre pomenirea celor dragi care au plecat din această lume.
La noi în țară, se respectă obiceiul de a de împărțit, atât pentru sufletul mortului, dar și bunăstarea celui care dă pomana. Trebuie să se știe că tot ce se dă de pomană de Moșii de vară trebuie să fie proaspăt și nou.
În funcție de regiunile țării, există tradiții și obiceiuri stricte legate de ce se împarte de Moșii de vară 2023. La sate se obișnuiește să se dea de pomană ceapă sau usturoi verde, pentru ca grădinile să fie mai roditoare. Totodată, împărțirea alimentelor se face celor nevoiași și străinilor, pentru că este considerat greșit ca rudele să dea de împărțit între ele.
Tradiția populară spune că pe 3 iunie se împarte mâncare caldă, pentru că se spune că mirosul acestora îi satură pe cei trecuți la viața veșnică.
De exemplu, în Muntenia, mâncarea dată de pomană se numește „aburel” sau „aburi”. Bucatele se pun în vase de lut noi, achiziționate special pentru această ocazie.
De Moșii de vară 2023 se împarte și băutură. În plus, pe lângă bucate, se dau de pomană căni umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
În anumite localități din județul Prahova se împart căni de lut umplute cu vin şi împodobite la toartă cu flori de trandafir şi de tei. De asemenea, gospodinele prepară păsat, un fel de mâncare obținut din făină de porumb măcinat mai mare, fiert în lapte.
După ce este gata, păsatul se taie felii şi se pune pe frunze de nuc, apoi se împarte săracilor în cimitir. Ritualul împărţirii bucatelor se împlineşte şi acasă, pentru rudele şi pentru vecinii celor adormiţi.
În zonele din Argeș, pomenirea se face în curtea casei, acolo unde se întind mese mari, în mijlocul cărora se pun grămezi de cireșe, de flori și de colăcei. La masă sunt invitate rudele, prietenii și vecinii care l-au cunoscut pe cel răposat.
În Ardeal, se dau de pomană fructe și colaci. În Moldova se dau de pomană căni și străchini umplute cu orez cu lapte, vin și cireșe. Totodată, femeile mai prepară și bucate din carne de miel, plăcintă cu varză sau cu brânză.
Citește și: Ce se împarte de Moșii de vară 2023? Ce semnificație are această sărbătoare la români
Citește și: Moșii de vară, ce e bine să faci azi? Semnificația importantă pe care o are lumânarea aprinsă