Ce se face în noaptea de Sânziene. Tradiții care te apără de boli și necazuri

de: Cătălina Burghelea
23 06. 2022

Ce se face în noaptea de Sânziene. An de an, la 24 iunie, românii marchează sărbătoarea Sânzienelor. Potrivit tradiției, evenimentul este magic deoarece minunile sunt posibile, iar forțele benefice, dar și cele negative ajung la apogeu. În Moldova, creștinii ortodocși se roagă și se închină la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pentru a-i feri de necazuri și boli.

Ce se face în noaptea de Sânziene. Așa te aperi de ghinion

Legendele dezvăluie că Sânzienele sunt, de fapt, fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Tinerele se prind în horă și oferă puteri miraculoase florilor și buruienilor, acestea devenind plante de leac împotriva afecțiunilor. Se crede că doar în noaptea de Sânziene, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ cu un scop. Ele cântă și binecuvântează recoltele și femeile căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolnavii și apară agricultura de grindină.

În cazul în care oamenii nu le cinstesc cum se cuvine, Sânzienele se supără, devenind surate cu înrăitele Iele sau Rusalii. Acestea sunt răzbunătoare pe femeile care nu țin sărbătoarea din 24 iunie, pocindu-le gura. Nici bărbații nu sunt scutiți de pedepse. Cei care au jurat strâmb vreodată sau au făcut alt rău vor fi pedepsiți, despre zâne știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

De ce să respecți aceste tradiții

Puțină lume știe că Sânzienele reprezintă un prilej de întâlnire a tinerilor care doresc să-și găsească sufletul pereche. Sărbătoarea din 24 iunie este o zi închinată iubirii, cinstită prin cântec și joc. În noaptea de Sânziene, fetele și băieții care urmează să se căsătorească se adună în sat. Este multă veselie, iar toată lumea are sufletul plin de bucurie.

În multe zone se țin bâlciuri cu tiribombe și călușei, flăcăii aprind ruguri, iar fecioarele culeg de pe câmp flori de sânziene și împletesc cununi. Coronițele sunt apoi aruncate peste case. Dacă se agață de horn, este semn că se apropie o cununie. În zorii zilei, tinerii se adună în grup și străbat satele, cu flori de sânziene la pălării. Este timpul să fie aleasă Drăgaica. Jocul presupune nominalizarea unei fete dintr-un grup de șapte. Aceasta trebuie să fie cea mai frumoasă, cea mai cuminte și cea mai bună dintre tinerele satului. Părul îi va fi împodobit cu spice de grâu, în timp ce restul se îmbracă în alb. Astfel, alaiul Drăgaicei pornește pe ulițe. La răscruce de drum, fetele fac o horă și cântă.

Ritual pentru fete pentru dragoste și sănătate

Ceremonia de Sânziene cuprinde apoi întreg satul. Gospodarii primesc de la alai câte un spic de grâu, pe care îl așază în șură, pentru o recoltă bogată. Bătrânii susțin că, în noaptea de Sânziene, ielele se adună și dansează în pădure.

În noaptea de Sânziene, fetele care vor să se mărite repede trebuie să se spele cu rouă. Ritualul se respectă întocmai ca la carte: în zori, din locuri necălcate, babele strâng roua zânelor într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storc într-o oală nouă. Cine se spală cu roua respectivă va avea parte de sănătate și dragoste peste an.