25 oct. 2024 | 09:31

Ce se face de Sfântul Dumitru 2024 pentru noroc și bunăstare. Tradiții și superstiții pe care să le respecți pe 26 octombrie

Știri generale
Ce se face de Sfântul Dumitru 2024 pentru noroc și bunăstare. Tradiții și superstiții pe care să le respecți pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru, sărbătorit anual pe 26 octombrie, este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox și este considerată ultima mare sărbătoare a toamnei, un simbol al începutului iernii, fiind însoțită de numeroase obiceiuri și credințe populare menite să aducă protecție și noroc pe tot parcursul anului.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2024

Printre cele mai importante obiceiuri este aprinderea „Focului lui Sâmedru” în ajunul sărbătorii. În multe sate, oamenii aprind focuri mari în curți sau pe dealuri, peste care copiii și tinerii sar pentru sănătate și fericire. Tradiția spune că cei care sar peste flăcări vor fi protejați de boli și necazuri, iar cei necăsătoriți își vor găsi norocul.

În dimineața zilei de 26 octombrie, gospodinele merg la biserică pentru a împărți mâncare în memoria celor decedați. În unele regiuni, cum ar fi Dobrogea, tinerii cântă din fluiere și cavale în sat, în cadrul unei procesiuni ce simbolizează trecerea anotimpurilor. Un alt obicei spune că păstorii își așază cojocul în mijlocul oilor pentru a vedea cum va fi iarna: dacă se așază o oaie albă, iarna va fi grea, iar dacă e o oaie neagră, va fi blândă.

Ce este bine să faci de Sfântul Dumitru

Se consideră că este bine să oferi alimente sau daruri celor săraci și copiilor pentru a avea prosperitate. În unele zone, se împart nuci, covrigi, mere sau colivă în memoria celor trecuți.

Aprinderea focului de Sâmedru este considerată o protecție împotriva spiritelor rele și o cale de a atrage norocul. În funcție de vremea de Sfântul Dumitru, oamenii prezic cum va fi iarna. Cerul senin este semn de iarnă blândă, iar cerul înnorat prezice o iarnă aspră.

Ce nu este bine să faci pe 26 octombrie

În credința populară, folosirea pieptănului în această zi este văzută ca un semn de ghinion. Se spune că poate atrage necazuri și dificultăți.

Întrucât sărbătoarea simbolizează finalul ciclului agricol, este recomandat să nu dai sau să iei bani cu împrumut pentru a evita lipsurile financiare.

Ziua de Sfântul Dumitru trebuie să fie una de armonie, așa că este bine să eviți conflictele și tensiunile, pentru a atrage liniștea și prosperitatea în casă.

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru, cunoscut și ca Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox, fiind considerat protectorul păstorilor și ocrotitorul celor în suferință. El este sărbătorit anual pe 26 octombrie, iar viața sa a devenit un simbol de credință și sacrificiu pentru creștini.

Sfântul Dumitru s-a născut în secolul al III-lea, în Tesalonic (astăzi în Grecia), într-o familie nobilă. Potrivit tradiției, tatăl său era un creștin devotat, iar Dumitru a fost educat și el în spiritul creștinismului. El a devenit comandant militar și, mai târziu, guvernator al Tesalonicului, având astfel o influență puternică în Imperiul Roman. Împăratul Dioclețian, cunoscut pentru prigoana sa împotriva creștinilor, i-a cerut să persecute creștinii din regiunea sa. Însă Dumitru a refuzat și a mărturisit public credința sa, fapt pentru care a fost aruncat în temniță.

În închisoare, Sfântul Dumitru a continuat să îi îndrume și să îi încurajeze pe cei din jur să își păstreze credința. Legenda spune că, din închisoare, l-a binecuvântat pe tânărul Nestor să lupte împotriva gladiatorului Lie, un campion feroce. Cu binecuvântarea lui Dumitru, Nestor a reușit să-l învingă pe gladiator. Înfuriați de victorie, romanii l-au ucis pe Sfântul Dumitru pe 26 octombrie, în anul 306, devenind astfel martir al credinței creștine.

De-a lungul secolelor, Sfântul Dumitru a devenit simbolul curajului și al rezistenței față de opresiunea religioasă, iar mormântul său din Tesalonic este considerat izvorâtor de mir. Uleiul binecuvântat care se scurge din mormântul său este considerat de creștini făcător de minuni, atrăgând pelerini din întreaga lume.

În cultura populară românească, Sfântul Dumitru este asociat cu venirea iernii și este cunoscut și ca „Sâmedru”.

 

Parteneri
Cine a fost Erastia Peretz, una dintre cele mai frumoase femei din România. A participat la Miss Universe și casa ei tocmai ce a fost scoasă la vânzare pentru 1 milion de euro
Redactia.ro
Cuvântul din limba română pe care puțină lume îl folosește corect! Ce înseamnă, de fapt, abracadabrant
Click.ro
Putin îi răspunde cinic lui Guterres la summitul BRICS: Trăim în familii în care se împart proprietăți și „uneori se ajunge la bătăi”
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Iarna se amână. Meteorologii ANM schimbă prognoza pe noiembrie
EVZ.ro
Moment incendiar la nunta Larisei Udilă cu Alexandru Ogică. Nicole Cherry și Florin Salam au cântat împreună / VIDEO
Spynews
Iei banii înapoi la plata prin POS. Anunț pentru românii care țin banii pe card
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
EL va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! ULTIMUL SONDAJ aduce CUTREMUR în POLITICĂ :))
Mediaflux
Alina Ceușan reacționează după ce Oana Pellea a pus-o la zid pentru poza din lojă: „Nu sunt nici prost crescută, nici țărancă”. Influencerița și-a recunoscut public greșeala
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cum a început povestea de dragoste dintre Levent Sali și iubita Dalia. Cei doi sunt în centrul unui scandal uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro