Sfânta Maria Mare este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai importante sărbători creștine din luna august, marcată în calendar cu cruce roșie. Iată ce se face de Sfânta Maria Mare 2023 pentru noroc, bunăstare și sănătate, creștinii respectând cu strictețe o serie de tradiții și obiceiuri.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare închinată Maicii Domnului, motiv pentru care are și denumirea de Sfânta Maria Mare. În Biserici se săvârșesc slujbe specifice, iar în tradiția populară se împlinesc datini și obiceiuri. Respectate de credincioși, aceștia vor avea parte de noroc și bunăstare.
Biserica ne spune că Maica Domnului a adormit și a înviat, arătând ca ca muritorii de rând. Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la ceruri semnifică ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. Prin urmare, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.
Există tradiția ca, în dimineața zilei de 15 august, femeile să meargă la biserică cu fructe pentru a fi sfințite de preot, iar mai apoi se dau de pomană celor săraci pentru sufletele celor decedați. De asemenea, după slujbă se merge la cimitir, acolo unde tămâiază mormintele.
Cu ocazia Sfintei Maria Mare, creștinii păstrează o serie de tradiții și obiceiuri. Acestea sunt diferite în funcție de zona țării, însă toate sunt frumoase și speciale. Se spune că este bine ca femeile gravide să se roage la Sfânta Maria în această zi, pentru a avea o sarcină ușoară, iar pruncul să fie sănătos la naștere.
Pentru ca fetele nemăritate să-și viseze ursitul, acestea trebuie să poarte în sân de-a lungul zilei un fir de năprasnic. În alte zone ale țării se mai numește și feriga. Potrivit tradițiilor, năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare și se închină.
În unele zone, fetele care doresc să se mărite mai repede își pun busuioc sub pernă. De asemenea, tinerele necăsătorite merg la cules de plante de leac. Se spune că, dacă sunt culese de Sfânta Maria Mare, aceste plante au o putere magică aparte.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”