Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023? În calendarul creștin ortodox, această sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai importante din luna august. De asemenea, este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe noul an.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe data de 29 august. Sfântul Ioan este cel care i-a botezat pe cei păcătoși în râul Iordan și care i-a pregătit pe oameni pentru venirea lui Iisus Hristos.
Există o mulțime de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe chiar și în ziua de astăzi. Una dintre cele mai vechi obiceiuri și cele mai importante este mersul la biserică.
În această zi, credincioșii merg la biserică cu mere, pere, castraveți și struguri spre sfințire. După ce preotul sfințește bucatele, acestea sunt date de pomană celor flămânzi și săraci în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii și nu numai. De asemenea, pachetele cu fructe și pâine se împart pentru liniște în casă și pentru spor în toate activitățile.
În ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este bine să ținem post negru pentru a semăna cu Sfântul Ioan care a dus o viață cumpătată. Această zi este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor. Așa cum este recomandat postul în fiecare vineri, tot astfel se cuvine postul și în această zi.
Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce trebuie să faci neapărat azi. Puţini credincioşi ştiu
Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, în cetatea Orini. Mama sa a fost descendentă a lui Aaron, iar nașterea prorocului a avut loc cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus și a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de înger, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.
O mare perioadă din viață Sfântului nu o regăsim. Cu toate acestea, știm din Scriptură că rolul său a fost de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și de a-L descoperi lumii pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu.
În această zi nu este bine să consumăm vin roșu sau alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare, în memoria sângerul vărsat de către Sfântul Ioan. Nu se consumă nici varză în această zi, deoarece se spune că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului.
Conform tradițiilor, nu se lucrează, nu se spală și nu se fac munci ale câmpului pe 29 august. Nu se taie cu cuțitul din respect pentru marea sărbătoarea creștinilor și nu este bine să te cerți cu cei din familie.
Citește și: Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Semnificație, tradiții și obiceiuri
„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi.
Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”.