Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2023. Preparatul pe care trebuie neapărat să îl gătești în casă, apoi să îl împarți la biserică

de: Stan Nicu
17 02. 2023

Sâmbăta morților se sărbătorește pe 18 februarie, anul acesta. Cu această ocazie, la români există o grămadă de obiceiuri și tradiții. Așadar, ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2023. Care este preparatul pe care trebuie neapărat să îl gătești în casă, apoi să îl împarți la biserică.

Sâmbăta morților. Ce se împarte de Moșii de iarnă 2023

Moșii de Iarnă, una dintre cele mai importante sărbători de peste an, vine la pachet cu multe tradiții și obiceiuri.

Sâmbăta Morților, așa cum mai este cunoscută în popor, este ziua în care oamenii îi sărbătoresc pe cei decedați.

Când începe postul Paștelui 2023

De asemenea, mâine este ultima sâmbătă în care se pot da alimente de pomană și mai ales alimente de origine animală, pentru că după se intră în Postul Paștelui.

Astfel, în prima săptămână după acest weekend vor fi interzise alimentele pe bază de carne, iar din a doua vor fi interzise toate produsele de origine animală, ouă brânză, lapte…etc.

De ce trebuie să dai bani preotului

Revenind la Moșii de Iarnă, românii plătesc preoților o sumă de bani și le dau un pomelnic în care sunt trecuți cei decedați. Pomelnicul va fi citit de către preot în fiecare sâmbătă până la sărbătoarea Floriilor.

De Sâmbăta Morților, românii dau de pomana pentru cei decedați din familie și trebuie să respecte anumite reguli.

Ce trebuie să prepari în casă

„La sate și la orașe se păstrează, în sufletul tuturor, datoria de a ne îngriji de cei plecați dintre noi. Când sunt Moșii de Iarnă, trebuie să ne gândim în primul rând la ce ducem la biserică în această zi de sâmbătă.

La biserică trebuie să ducem coliva, la care se mai adaugă plăcinte făcute în casă. Se spune că atunci când faci o pomană, ar fi bine să reușești să duci și ceva făcut de mâna ta, nu doar cumpărat din magazin.

Morții sunt pomeniți în biserică până de Florii

În afară de asta, există obiceiul ca tot în această zi, înainte de a intra în postul mare al Paștelui să i se plătească preotului o sumă de bani și să i se dea un pomelnic în care să fie trecuți toți morții familiei.

Din această sâmbătă și până la Florii, se vor pomeni morții familiei. Lucrul acesta este foarte bine cunoscut și respectat”, a explicat Angela Olariu, etnograf, conform wowbiz.ro.

Cui este bine să împarți

De Sâmbăta Morților se împart mai multe alimente și feluri de mâncare, dar, în principal, ce le plăcea acelora pentru care se împarte.

„Se dă de pomană la copii, la cei mai nevoiași de la biserică, iar dacă mai trecem și pe la spital este bine să ducem și acolo pomană.

Sâmbăta Moșilor de Iarnă nu are strictețea celorlalte sărbători, dar categoric este acest spirit care domină ziua. Gândul este la cei plecați și cum poți să dai de sufletul lor de pomană la vecini, la alte familii și la biserică.

Împarte ce îi plăcea celui dispărut

Este important să dăm de pomană gândindu-ne la ce i-a plăcut mai mult și mai mult celui dispărut. Dacă dăm de pomană pentru părinți, bunici, ne gândim dacă le-au plăcut de exemplu varza, vom da varză călită sau plăcinte cu brânză, răcituri, lapte cu tăieței, dăm ceea ce le-a plăcut persoanelor trecute în neființă.

Moșii de Iarnă, în conștiința oamenilor, este o zi specială unde trebuie să cinstim memoria celor care nu mai sunt”, a conchis Angela Olariu.