Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Biserica Ortodoxă a stabilit ca această sărbătoare să fie prăznuită anual la 40 de zile după Paște. În anul 2024, Paștele Ortodox a fost sărbătorit pe 5 mai, astfel că Înălțarea Domnului va fi celebrată pe 13 iunie, într-o zi de joi. În această zi, se obișnuiește să se dea de pomană pentru sufletele celor morți. Iată ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului.
Înălțarea Domnului, cunoscută în popor și sub numele de Ispas, este o sărbătoare cu o deosebită semnificație religioasă pentru creștini, fiind asociată cu numeroase tradiții și superstiții.
În timp ce unele dintre acestea au dispărut în timp, altele sunt păstrate cu sfințenie în diverse regiuni ale țării.
Un obicei care încă se respectă în multe gospodării este înroșirea ouălor, Înălțarea fiind ultima zi în care se mai pot consuma ouă vopsite.
Vezi și: Câte zile libere vor avea românii în iunie 2024. Când are loc minivacanța de Rusalii
Totodată, aceasta este ultima zi în care se mai folosește salutul creștin „Hristos a înviat!”. De astăzi se folosește „Hristos S-a Înălțat”, la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat”.
O superstiție veche spune că cei care mor în ziua de Ispas ajung direct în Rai, deoarece se crede că între Paște și Înălțarea Domnului cerurile sunt permanent deschise.
În această zi, se fac pomeni pentru cei decedați, împărțindu-se alimente tradiționale.
De asemenea, se sfințesc plantele medicinale, cum ar fi leușteanul, paltinul și alunul. În unele zone, oamenii se lovesc ușor cu leuștean pentru a fi feriți de boli și necazuri. Un alt obicei străvechi spune că toate culturile trebuie să fie semănate până la Înălțare, altfel recolta nu va fi bogată.
În această zi de sărbătoare, este tradiție ca oamenii să ofere diverse alimente pentru sufletele celor trecuți în cele veșnice. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, iar credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pentru a aduce sănătate și noroc.
De Înălțare, cerurile sunt deschise, iar sufletele celor decedați, care au revenit de Paște la casele lor, se întorc din nou la cer. Prin urmare, pomana simbolizează hrana necesară pentru această călătorie spirituală.
Pentru a avea parte de sănătate și belșug, tradiția spune că trebuie să se dea de pomană păsat fiert în lapte dulce. Acesta este un mălai măcinat mai mare, fiert în lapte cu vanilie și alte mirodenii. Cei care oferă acest preparat de pomană vor fi binecuvântați cu noroc și sănătate pe tot parcursul anului.
De asemenea, credincioșii pot împărți pachete care conțin colaci, plăcinte, fructe, legume sau colivă. Femeile care au pierdut pe cineva drag oferă de pomană pâine caldă, ceapă verde, brânză și rachiu. Înălțarea este și o ocazie pentru a face pachete pentru cei nevoiași, cei din biserică sau pentru persoanele întâlnite pe drum spre casă.
De asemenea, în această zi se vizitează mormintele celor adormiți, aprinzându-le lumânări în semn de respect și amintire.