Ce se află în elicopterul cu care a fugit Nicolae Ceaușescu de pe clădirea CC. Imagini inedite VIDEO

Ce se află în elicopterul cu care a fugit Nicolae Ceaușescu de pe clădirea CC. Imagini inedite

Pe 22 decembrie 1989, după ce Nicolae Ceaușescu a încercat fără succes să se adreseze mulțimii, de la balconul Comitetului Central (CC), la ora 12:06, soții Ceaușescu fug la bordul unui elicopter, împreună cu trei acoliți și două gărzi de corp. Imagini inedite cu ce se află în aerovehicul.

Ce se află în elicopterul cu care a fugit Nicolae Ceaușescu de pe clădirea CC

„Era o vreme de murit/ Ceva ce nu s-a pomenit…/ Dar unii se-ndărătniceau sa dăinuiască în prostie/ sau poate doar se prefăceau/ că-s încă vii – sau cine ştie”, Balada vremii de murit – Dan Deșliu.

Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație. A rămas România, fiind singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

În dimineața zilei de 22 decembrie, sute de protestatari din marile uzine ale Capitalei se îndreaptă spre sediul Comitetului Central al PCR unde înnoptase cuplul prezidențial, supervizând represiunea cu ajutorul șefilor Armatei și Securității. Represiunea: 53 de morți, 831 de răniți și 890 arestați.

Imagini inedite VIDEO

În jurul orei 09:00, Ceaușescu cere șefului Securității, Iulian Vlad, și ministrului MApN, Vasile Milea, să blocheze apropierea manifestanților de CC. Retras în propriul birou, Milea își trage un glonț în piept. Dictatorul îi cere generalului Victor Atanasie Stănculescu să preia portofoliul Apărării și să dea ordin de luptă. Stănculescu trece de partea poporului și dă un ordin contrar; la fel a procedat și Vlad, șeful Securității.

  • ora 11:30 – cu sediul CC înconjurat de 80.000 de demonstranți, Stănculescu le cele lui Nicolae și Elenei Ceaușescu să plece din clădire cu un elicopter.
  • ora 12:06 – cuplul părăsește sediul, moment în care dictatura comunistă se prăbușește.

Pilotul Vasile Maluțan i-a luat pe soți de pe acoperișul sediului CC. În acest elicopter, cei doi au ajuns la 12:09 minute. La un minut distanță, toți se aflau deja în aer.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI