24 nov. 2019 | 15:06

Ce scrie în programele celor doi candidați din turul doi al alegerilor prezidențiale. Care sunt punctele forte pentru Iohannis și Dăncilă

News
Ce scrie în programele celor doi candidați din turul doi al alegerilor prezidențiale. Care sunt punctele forte pentru Iohannis și Dăncilă
Cine va câștiga alegerile prezidențiale?

Este ziua decisiva pentru România. Astăzi românii își pot vota următorul președinte pentru următorii cinci ani. Ultimii rămași în cursa electorală sunt Klaus Iohannis, candidat din partea PNL și Viorica Dăncilă, care reprezintă PSD. Urnele de vot se închid în această seară, la ora 21.00, ora locală.

Turul 2: Klaus Iohannis vs. Viorica Dăncilă

Românii stau cu sufletul la gură și așteapătă cu nerăbdare să vadă cine va ieși învingător în cursa electorală din acest an. Unii au fost convinși de candidați, alții poate de programul lor de guvernare. Cert este că românii au ieșit și încă ies la vot. Până la momentul transmiterii acestei știri, la vot s-au prezentat peste 5 milioane de alegători din România. Mai rămâne să vedem în cine au încredere românii precum și câți români au fost convinși de unul din candidați sau de programul său de guvernare?

Publicația factual.ro a analizat programele electorale ale candidaților la alegerile prezidențiale din 2019, pe măsură ce au fost publicate.
Jurnaliștii au analizat în oglindă cele două programe electorale ale candidaților rămași în cursa pentru Cotroceni. Spre comparație, măsurile propuse de actualul Președinte al țării, Klaus Iohannis se regăsesc într-un program de țară, în vreme ce cel al Vioricăi Dăncilă își concentrează atenția mai mult asupra programului de președinte.
Nu toate promisiunile sau măsurile enunţate de către candidaţii la preşedinţie sunt şi verificabile.

Ce include programul propus de Klaus Iohannis

Candidat: Klaus Iohannis (PNL)

Vârsta: 60 de ani

Data și locul nașterii: 13.06.1959, Sibiu

Starea civilă: căsătorit, fără copii

Profesia de bază: profesor

Klaus Iohannis a votat de la primele ore ale dimineții. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Klaus Iohannis a votat de la primele ore ale dimineții. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Împreună pentru România normală” este sloganul electoral care s-a auzit frecvent din buzele actualului Președinte al României și a reprezentanților din echipa sa de campanie. Iată care sunt propunerile lui Klaus Iohannis pentru următorii cinci ani, în măsura în care va fi reales de către români:

„România normală este ţara de unde nu mai suntem nevoiţi să emigrăm pentru a putea avea un parcurs profesional și personal în acord cu aspiraţiile noastre și ţara în care cei plecaţi se pot întoarce cu încrederea că sunt respectaţi și încurajaţi”, se arată în programul de guvernare al lui Klaus Iohannis.

  • Obiectivul meu fundamental pentru România a fost, încă de la începutul mandatului, acela de a construi o ţară puternică, prosperă, cu o democraţie autentică. Toate acţiunile mele, realizările primului mandat, s-au subsumat acestei viziuni, a unei Românii normale, viziune care a rămas neschimbată.
  • Îmi propun ca, alături de un Guvern responsabil și implicat, să redau cetăţenilor încrederea că și în ţara noastră putem avea instituţii eficiente.
  • Un amplu proces de audit al instituţiilor din sfera administraţiei publice este indispensabil pentru reconstrucţia credibilităţii și modernizarea instituţiilor publice. Gestionarea acestui demers ar trebui să intre în sarcina unui Corp de audit, o structură interdisciplinară autonomă, în componenţa căreia să se regăsească specialiști independenţi.
  • Nu mai putem permite ca, în fiecare an, în contextul discuţiilor care vizează bugetul de stat, să revină în actualitate necorelarea resurselor financiare alocate administraţiei publice locale cu nevoile reale. Nu mai putem accepta alocarea discreţionară a fondurilor publice, în funcţie de culoarea politică a primarilor.
  • Descentralizarea trebuie să evolueze de la stadiul de „chestiune politică delicată” la cel de principiu constituţional corect pus în practică. Iar acţiunile concrete trebuie să răspundă nevoilor reale cu care cetăţenii și autorităţile locale se confruntă, fără să genereze noi probleme sau să condamne comunităţile locale la subdezvoltare.

Ce măsuri se regăsesc în programul electoral elaborat de Viorica Dăncilă

 

Candidat: Viorica Dăncilă (PSD)

Vârsta: 55 de ani

Data și locul nașterii: 16.12.1963, Roșiorii de Vede

Starea civilă: căsătorit, un copil

Profesia de bază: profesor

Viorica Dăncilă a votat de la primele ore ale dimineții. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Viorica Dăncilă a votat de la primele ore ale dimineții. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

  • Voi inaugura un Birou de Presă, cu program prelungit de 12 ore, în care jurnaliștii să poată documenta, în bune condiții și în spiritul maximei transparențe, activitatea Administrației Prezidențiale.
  • Voi scoate la concurs public cel puțin 80% dintre posturile rămase vacante în cadrul departamentelor Administrației Prezidențiale, cât și cele din echipa consolidată de consilieri. În procesul de selecție, voi aplica regula parității de gen, dar și un set transparent și clar de criterii profesionale, care vor pune pe primul plan experiența profesională, deschiderea europeană și performanțele academice.
  • Voi inaugura o transmisie live săptămânală, accesibilă online și disponibilă pentru preluare, în care voi adresa cetățenilor un mesaj de sinteză despre actualitatea politică și despre evoluția principalelor proiecte propuse spre consultare publică, Parlamentului sau Guvernului.
  • Voi propune un protocol de colaborare universităților de top din România pentru crearea Institutului de Studii și Cercetare în Drept și Relații Internaționale, o instituție de educație post-universitară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, deschisă tinerilor cu excelență universitară dovedită care doresc să urmeze o carieră în Administrația Prezidențială sau în diplomație.
  • Voi fixa calendarul unei dezbateri lunare, găzduită de către Palatul Cotroceni, deschisă societății civile, lumii academice și presei, la care voi participa alături de reprezentanți ai fiecărui departament de specialitate din cadrul Administrației Prezidențiale.