În luna noiembrie, gospodinele pun murăturile și se asigură de faptul că toate ingredientele de top sunt adăugate în butoiul de varză, pentru ca gustul foilor să fie delicios, perfect pentru a prepara sarmalele pentru sărbătorile de iarnă. Ce tip de sare trebuie adăugat la varza murată.
Dacă te grăbești să pui varza la murat pentru a prepara sarmalele de Crăciun, iată câteva sfaturi prețioase pe care gospodinele le-au pregătit pentru tine.
Saramura pentru varză murată este extrem de importantă și contează să alegi sarea potrivită pentru ca legumele să nu se înmoaie.
Pentru început, trebuie să ții cont de faptul că varza se pune la murat în recipiente de plastic sau de lemn. Apoi, e important să folosești sare grunjoasă, fără iod, câte 400 de grame la fiecare litru de apă.
Pentru ca varza murată să reziste până la primăvară, fără să se altereze, tot ce trebuie să faci, timp de două săptămâni, după ce ai pus-o în butoi, este să sufli aer în zeamă, măcar cinci minute în fiecare zi cu ajutorul unui furtun.
Astfel, te vei asigura că apa și sarea se amestecă foarte bine. După 14 zile, trebuie să acoperi cu un capac butoiul cu varză și, după un timp relativ scurt, vei avea cea mai bună varză murată, ideală pentru a prepara sarmalele.
Saramura ocupă un rol important în murarea foilor de varză pentru iarnă. Procesul de fermentație nu se poate realiza în cazul oricărui tip de amestec de apă și sare.
Pentru a fi eficientă, concentrația soluției saline trebuie să fie cuprinsă între 2% și 3%, acesta fiind procentul opti în care bacteriile benefice ajută procesul de murare a legumelor.
Așadar, este recomandat ca saramura pe care o prepari să prezinte o concretație salină de aproximativ 2,8%. Important de reținut este faptul că, după ce ai preparat soluția salină pentru varză, trebuie să o lași să stea la rece preț de 24 de ore. A doua zi, poți să o introduci în butoiul în care vrei să pui varza la murat.