Ce sărbători religioase sunt în noiembrie. Zilele în care este cruce neagră sau roșie
Luna noiembrue are numeroase zile importante, marcate în calendarul creștin ortodox. Unele sunt de cruce roșie, altele de cruce neagră. De altfel, este necesar ca toți credincioșii să știe care sunt zilele în care se poate lucra și când se ține post. Iată, așadar, care sunt sărbătorile mari ale ultimei luni de toamnă.
Ce sărbători religioase sunt în noiembrie
Luna noiembrie are, în calendarul ortodox, trei sărbători importante, și anume, Soborul Sfinților Mihail și Gavril (8 noiembrie), Odovania sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) și Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).
Soborul Sfinților Mihail și Gavril și al tuturor cereștilor puteri
Sărbătoarea este de cruce roșie și este pe data de 8 noiembrie. Potrivit lui Dionisie Aeropagitul, există nouă cete de îngeri, grupate câte trei: începătorii, arhanghelii și îngerii, care stau aproape de oameni. Cei care sunt aproape de oameni sunt serafimii și heruvimii, iar la mijlc sunt domniile, puterile și stăpânii. Îngerii nu comunică prin cuvinte, ci își transmit gândurile unii altora, însă atunci când ajung pe Pământ ca să le transmită oamenilor un mesaj, pot să vorbească limba oamenilor, pot să îmbrace haine, iar uneori chiar se înfățișează cu aripi. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, alături de Rafael, sunt singurii îngeri pomeniți după nume (primii doi inclusiv în Evanghelie).
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Odovania
Sărbătoarea are loc pe 21 noiembrie și este una dintre cele cinci închinate Maicii Domnului. Astfel, pe vremea când trăia Sfânta Fecioară Maria, o familie ce nu avea copii era disprețuită, iar cei doi soți erau considerați păcătoși înaintea lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care Sfinții Ioachim și Ana au îndurat multe umilințe până la momentul aducerii pe lume a Mariei.
Sfântul Apostol Andrei
Sărbatoarea are loc în ultima zi a lunii noiembrie. Ea este marcată cu cruce roșie în calendar, la fel ca și cele două de mai sus. El a fost fratele mai mare al Sfântului Petru și primul chemat la apostolat de Iisus Hristos. Lui i se mai spunea și Apostolul Lupilor și a fost unul dintre cei mai inportanți sfinți de la romani.
Ce înseamnă crucea roșie din calendar? Dar cea neagră?
Sărbătorile se deosebesc prin importanța slujbelor din ziua cu pricina, motiv pentru care în unele zile se lucrează iar în altele nu.
„Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători“, conform doxologia.ro.
Sfinți cu cruce neagră în luna noiembrie, în Calendarul ortodox 2020:
- 11 noiembrie – Sfântul Mina (post);
- 12 noiembrie – Sfântul Atanasie Todoran;
- 13 noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur (post);
- 15 noiembrie – Sfântul Paisie de la Neamț – Începutul Postului Nașterii Domnului (cel de-al doilea post ca lungime din an);
- 20 noiembrie – Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul (post);
- 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea (post);
- 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina (post).
Alte zile de sărbătoare în care se ține post, dar nu sunt marcate cu cruce neagră sunt:
- 4 noiembrie – Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare;
- 6 noiembrie – Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului