Ce sărbătoare este azi, 4 iulie 2022. A fost dus de părinții la împărtășanie și imediat i s-a dezlegat limba

de: Sabina Anastasia
04 07. 2022

Calendar ortodox, 4 iulie 2022. În fiecare an, pe data de 4 iulie, credincioșii ortodocși prăznuiesc un mare sfânt. El a trăit minunea vindecării încă de mic copil. Până la vârsta de șapte ani, nu a putut scoate niciun cuvânt pe gură. Ce s-a întâmplat, însă, la Împărtășanie, i-a adus vindecare. De atunci, sfântul și-a închinat întreaga viață lui Dumnezeu. Află ce sărbătoare este azi. Iată ce sfânt prăznuiesc credincioșii pe 4 iulie 2022!

Ce sărbătoare este azi, 4 iulie 2022

Pe data de 4 iulie 2022, credincioșii ortodocși pomenesc mai mulți sfinți. Printre aceștia se numără: Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Simeon; Sfântul Andrei Rubliov; Sfântul Mucenic Teodor, episcopul Chirinei; Sfântul Mucenic Teodot; Sfântul Mucenic Donat, episcopul Leviei; Sfânta Muceniță Chiprila; Sfintele Aroa și Luchia; Sfânta Asclipia; Sfântul Mucenic Teofil și Sfântul Cuvios Menighi.

Potrivit Calendarului ortodox, data de 4 iulie 2022 este marcată, însă, de o mare sărbătoare. Iată ce sărbătoare este azi! În această zi are loc și prăznuirea Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei. A fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. El a compus Canonul cel Mare.

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul mai este cunoscut pentru vindecarea de care a avut parte la o vârstă fragedă, mai exact la șapte ani. Și-a continuat, însă, viața departe de trufie și mândrie.

Cine a fost Sfântul Ierarh Andrei Criteanul

Calendar ortodox, 4 iulie 2022. Sfântul Ierarh Andrei s-a născut în jurul anului 660, în Damasc. Se spune că atunci când era copil, a suferit de o boală. Din această cauză, el nu a putut să vorbească până la vârsta de șapte ani. Ce s-a întâmplat atunci, însă, i-a adus vindecarea.

Când micuțul Andrei era în vârstă de șapte ani, părinții l-au dus la biserică, la slujba de Împărtășanie. Acolo, băiețelul s-a vindecat și a rostit primele cuvinte. Însă nu au fost cuvinte oarecare, rostite la voia întâmplării, ci pline de înțelepciune.

La vârsta de 15 ani, Andrei a mers la Ierusalim, unde a devenit călugăr la Biserica Sfântului Mormânt.

Ulterior, în câțiva ani de zile, Sfântul Ierarh Andrei a devenit secretar al patriarhului de Ierusalim.

În anul 685, a fost trimis la Constantinopol pentru a confirma acceptarea decretului celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic din partea Patriarhiei. Acesta avea ca scop combaterea monotelismului. În perioada în care a stat în această capitală, Sfântul Ierarh Andrei a fost hirotonit diacon și a slujit la un azil de bătrâni și la un orfelinat.

În jurul anului 700, Sfântul Ierarh Andrei a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceză a Mitropoliei Cretei.

A murit în jurul anului 740, la Erecos, lângă Mitilina. A simțit că sfârșitul îi era aproape. Sfântul Ierarh Andrei a rămas cunoscut printre credincioșii ortodocși drept un creator de canoane. El a fost și cel care a compus Canonul cel Mare din Triod, format din 250 de tropare, care se citește de două ori în Postul Mare.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Andrei Criteanul

„Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curaţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Andrei, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 5-lea.

Pe cal şi pe călăreţ i-a înecat în Marea Roşie Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt şi a mântuit pe Israel, care cânta cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Scuturând somnul de la genele tale, te-ai gătit pe tine însuţi locaş luminat prin virtute, descoperitorule de cele dumnezeieşti. Pentru aceasta, te-ai şi arătat dumnezeiesc locaş Stăpânului.

Stih: Sfinte Părinte Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind învăţat de dumnezeiescul dar al Preasfântului Duh, împlinindu-ţi canonul tău, ai luminat Biserica lui Hristos, lăudând-o cu vers bine întocmit, dumnezeiescule Andrei.

Stih: Sfinte Părinte Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înţelepţeşte plecându-te legii celei scrise de Dumnezeu, patimile trupului le-ai omorât şi hăstreşte, prin dragostea ta cea tare, ai cântat cântări dumnezeieşti, Preînţelepte Andrei.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fiul tău şi Dumnezeu este cu adevărat Dorire şi Dulceaţă şi Plinirea bunătăţilor, Preacurată. Pe Acela roagă-L să mântuiască pe cei ce cu credinţă aleargă acum către tine.”