Un fost ministru de Finanțe a dezvăluit ce salariu avea Nicolae Ceauşescu, în calitate de lider de stat. Suma reprezenta cel mai mic venit de președinte din întreaga lume. Pentru politicienii din prezent, ar fi o mare rușine. Află în rândurile de mai jos și ce venit încasa „Prima Doamnă” a României comuniste.
Liderul comunist Nicolae Ceaușescu a fost considerat extrem de bogat, în multe analize estimându-se că se bucura de o avere netă de miliarde de dolari. A fost, totuși, dificil de determinat cu exactitate câți bani avea fostul președinte al României, întrucât despre o mare parte dintre aceștia se spune că ar fi fost plasați în conturi secrete sau investiți.
Din 1965 până în 1989, Nicolae Ceaușescu a dus o viață excesiv de bogată, în timp ce majoritatea românilor trăiau în sărăcie. Fostul lider comunist și partenera sa de viață, Elena Ceaușescu, au avut acces la o gamă vastă de resurse și bunuri, printre care și palate și reședințe luxoase. A avut acces nelimitat la numeroase beneficii.
Cu toate că a fost considerat unul dintre președinții cu cea mai mare avere din lume la perioada respectivă, un fost ministru de Finanțe a dezvăluit ce salariu avea Nicolae Ceaușescu. Suma era cea mai mică pe care o primea pentru funcția pe care o ocupa atunci, comparativ cu alți lideri de stat.
„Ceaușescu avea 12.000 lei salariul și 3.000 indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte”, a dezvăluit fostul ministru de Finanțe Petre Gigea.
În același timp, partenera de viață a lui Nicolae Ceaușescu încasa 14.900 lei, în calitate de prim viceprim-ministru. Pe lângă suma cu pricina, primea 5.900 lei lunar pentru funcția de director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie. La final de lună, Elena Ceaușescu avea un venit de aproape 20.800 lei, puțin peste 1.000 de dolari.
În anul 1985, un angajat din România avea, în medie, un salariu de 2.827 de lei. În perioada de glorie a mineritului, un inginer câștiga până la 4.900 de lei, iar un lucrător din domeniul agriculturii până la 4.000 de lei. În 1989, venitul mediu net era în valoare de aproape 3.000 de lei.
În topul angajaților vremii, cel mai bine câștigau, după meseriile amintite, jurnaliștii, inginerii chimiști, piloții și contabilii. Un contabil încasa lunar circa 3.500 de lei. Chelnerii câștigau cel mai puțin, având un venit lunar de 1.865 de lei.