Câți bani ia un preot de la stat în România? Salariile preoților pot avansa în funcție de donațiile din biserică și de banii primiți de la credincioși în zilele sfinte.
Este cunoscut faptul că statul alocă sume uriașe pentru personaul cultelor religioase, în țara noastră meseria aceasta fiind foarte importantă. Desigur că suma lunară primită de ei diferă în funcție de statutul pe care-l dețin. Subiectul salariilor lor în sine este unul controversat, pentru că majoritatea s-au distanțat de credință sau au o viziune mai simplistă asupra ei, crezând că banii alocați înălțării bisericilor sau celor care slujesc cuvântul Domnului s-ar fi putut duce într-o altă parte cu succes și ar fi însemnat cu mult mai mult. Indemnizația fiecăruia depinde de funcția de ierarhie și de parohia de la care provin.
Un preot la început de drum câștigă salariul net sub 2.000 de lei, cei cu vechime au peste 2.000 de lei. De asemenea, sumele adunate la diferite sărbători sau din donațiile din timpul slujbelor rămân să se împartă între aceștia. Un episcop poate câștiga 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei. Până în anul 2022, un preot la început de drum (cu studii superioare) va putea avea salariul de 3.700 de lei brut, un preot de gradul II și cu studii superioare va putea primi 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va putea pirmi 3.650 de lei brut.
Ce salariu are un preot în România
„Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”
Preot din județul Argeș