Sezonul estival de la noi din țară se deschide începând cu 1 mai, atunci când este așteptat primul val de turiști la malul mării. Cu toate acestea, unitățile hoteliere și restaurantele duc o listă acută de personal. Nevoia de muncitori sezonieri se resimte foarte mult atât în domeniul HoReCa, cât și în Turism. Iată cu cât este plătit un ospătar pe litoral în sezonul estival.
Deschiderea sezonului estival se apropie, iar angajatorii din sectoarele cu activitate specifică verii duc mare lipsă de personal. Aceștia au început deja să caute oameni pentru a își mări echipele, în așa fel încât să poată face față cu brio tuturor cererilor clienților care sunt așteptați vara aceasta pe litoralul românesc.
Din păcate, nevoia de muncitori sezonieri se resimte extrem de mult în domeniile HoReCa și Turism, unde, conform datelor de pe platforma de recrutare BestJobs, numărul de oferte a crescut cu 25% în aprilie față de prima lună a acestui an.
„HoReCa și Turismul sunt încă în proces de redresare după efectele crizei sanitare, care au accentuat deficitul de personal și au creat o problemă constantă pentru antreprenorii din aceste domenii. Tocmai de aceea, căutările pentru lucrători sezonieri care să poată gestiona activitatea specifică verii au început deja.
În ciuda unei creșteri considerabile a locurilor de muncă disponibile pe BestJobs, aplicările au crescut doar cu 10%, ceea ce anunță o întârziere în găsirea de personal suficient.
Cu toate acestea, putem anticipa că aplicările se vor intensifica odată cu începerea vacanței de vară, întrucât o parte semnificativă a personalului sezonier din HoReCa și Turism vine, de regulă, din rândul studenților și al liceenilor”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, potrivit wall-street.ro.
Citește și: Ce salarii oferă celebrul bucătar Salt Bae angajaților săi. Suma pe care o încasează aceștia pe oră
Cele mai căutate joburi din HoReCa sunt cele de barista și ospătar, pentru care salariul este cuprins între 500 și 800 de euro/ lună. Pe malul mării sunt căutați, desigur, și bucătari, care pot fi remunerați lunar cu o sumă între 1.000 – 1.500 euro. La acestea sa adăuga tips-ul pe care românii sunt obișnuiți să îl lase de fiecare dată atunci când iau masa la un local.
Din păcate, volumul foarte mare de muncă și salariile extrem de mici de până acum i-au determinat pe tineri să se reorienteze în carieră. Prin urmare, mulți au ales să renunțe la joburile de ospătar/barman și să își caute ceva ce este mai bine plătit.