12 iul. 2021 | 15:22

Ce salariu are un gropar, de fapt. Suma este frumușică, pe lângă șpaga primită de la rude

Diverse
Ce salariu are un gropar, de fapt. Suma este frumușică, pe lângă șpaga primită de la rude
Un gropar câștigă destul de bine în România

Sună macabru să vorbim de asemenea lucruri. Din păcate, pentru oricine un astfel de moment în viață nu este unul confortabil. Dar, nu de puține ori românii s-au întâlnit cu probleme când vine vorba de înmormântări și de cei care se ocupă cu acest lucru. Un gropar poate câștiga bani frumoși într-o zi plină, dacă putem spune așa. Asta fără să mai punem la socoteală salariul pe care îl primește de la administratorul cimitirului.

Un gropar câștigă destul de bine în România

Deși o meserie îngrată, prin prisma a ceea ce face, un gropar în România anului 2021 ajunge la un salariu decent, am spune noi. Ofertele de muncă în acest domeniu sunt bonificate cu salarii cuprinse de la 2 400 lei până la 4 000 lei. Programul unui gropar este de 8 ore, vara de la ora 6-14, beneficiind și de libere. Majoritatea celor care angajează în acest domeniu, angajează cu carte de munca pe perioadă nedeterminată.

În afară de salariu un gropar mai beneficiază și de alte beneficii materiale și financiare. Ca exemplu, o astfel de companie, care se ocupă cu servicii funerare, angajează personal pentru un salariu cuprins între 3.000 și 5.000 de lei.

Ca o comparație, un gropar în Statele Unite ale Americii, câștigă aproximativ 27.473 dolari începând cu 28 iunie 2021, dar intervalul salarial se încadrează de obicei între 23.989 și 32.089 dolari, pe zi. Pe an salariul unui gropar în America ajunge la aproximativ 10.700 de dolari.

Cu toate astea, atunci când o familie ajunge în această postură, deloc neplăcută, se confruntă cu mari probleme, mai ales când vine vorba de gropar.

Ni se cer bani de la 250 de lei în sus, pentru o groapă

Unul din cele mai delicate și ingrate momente din viața unei familii, este atunci când trebuie să-și îngroape o rudă. Deși sumele anuale pentru un loc de veci au crescut în ultimii ani, românii își plătesc taxele către administrațiile cimitirelor. Sumele pot ajunge să varieze între 15 lei și aproximativ 200 de lei, în funcție de cimitir.

Dacă locul se află în administrația unui cimitir de stat, prețul este unul relativ mic. Dacă cimitirul este unul privat, cum este cel de la Pipera, de exemplu, taxa poate ajunge și la 200 de lei pe an. În afară de aceste costuri, românii plătesc mulți bani când vine vorba de înmormântarea propru-zisă.

Sumele pot ajunge, cu toate serviciile incluse, să fie între 2.000 și chiar 5.000 de lei. Peste toate astea, plătești o taxă, de înmormântare, să zicem 700 de lei. Preotul care se ocupă de slujba de înmormântare îți dă chitanță pentru acești bani. Dar odată ajuns la groapă, groparul, sau groparii, fără niciun fel de reținere, ajung să-ți ceară chiar bani, de la obraz, pentru a pregăti groapa și, ulterior, să se ocupe și de înmormântare.

În ciuda faptului că au salariu şi că tu plăteşti la biserică o taxă de 700 de lei cu chitanţă, în Bucureşti, de exemplu, pentru a îţi săpa groapa și slujbă la mort, unii preoţi şi gropari cer șpagă de la 250 de lei în sus. Unii cer încă o dată suma plătită pentru groapă. Genul acesta de lucruri se întâlnesc de fiecare dată, și nimeni nu face nimic.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Lovitură finală pentru KARL NEHAMMER! PE l-a AMENINȚAT direct pe cancelarul Austriei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro