Ce salariu are o asistentă medicală la un spital de stat din București

Ce salariu are o asistentă medicală la un spital de stat din București.

În urmă cu doi ani, în martie 2018, salariile medicilor și asistentelor au fost mărite. Acesta a fost motivul pentru care o parte din medicii și asistentele plecați peste hotare, s-au întors în țară. Mulți dintre noi se întreabă ce salariu are o asistentă medicală într-un spital de stat din București.

Ce salariu are o asistentă medicală la un spital de stat din București

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că în București se află cel mai bine plătiți muncitori din țară. Aceste aspect se reflectă și în salariile cadrelor medicale.

După o campanie de ani de zile desfășurată de mai multe organizații și sindicate, ani de zile, care au cerut guvernanților această mărire salarială, care a avut în vedere faptul că tot mai mulți medici părăseau țara pentru salariile din afară.

Salariile asistenților medicali

În legea cadrul nr. 153/2017 sunt menționate salariile medicilor și asistenților. Legea cuprinde toate sumele pe care le primesc din fonduri publice angajații. Salariile variază în funcție de vechime și de secția unde își desfășoară activitatea.  În unităţile clinice de stat din Capitală, asistentele medicale primesc lunar între 3.610 şi 4.345 lei, în funcţie de vechime.

În funcție de vechime există 5 gradații care se adaugă la salariul de bază, astfel:

 • gradația 1 – de la 3 ani la 5 ani – și se determină prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele la prezenta lege cu cota procentuală de 7,5%, rezultând noul salariu de bază;
 • gradația 2 – de la 5 ani la 10 ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;
 • gradația 3 – de la 10 ani la 15 ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;
 • gradația 4 – de la 15 ani la 20 de ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază;
 • gradația 5 – peste 20 de ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază”, se explică în legea 153 din 2017.
Două mâini care numără bancnote.
Ce salariu are o asistentă medicală la un spital de stat din București.

Salariile asistenților în funcție de secții

Cel mai bine plătite sunt compartimentele:

 • UPU
 • CPU
 • UPU-SMURD
 • ATI/TI. Acestea sunt secțiile în cadrul cărora, salariul unui asistent poate varia între 3852 și 4636 lei.

Salariile asistenților de la anatomie patologică sau medicină legală sunt cuprinse între 4683 și 5649 lei, în funcție de vechimea în muncă și de studii.

Sporurile adăugate la salarii

La salariile de bază ale asistenților, se adaugă și sporuri, care pot fi cuprinse între 100 și 6000 lei. Acestea se acordă pentru:

 • condiții dificile de muncă
 • nivel de stres
 • oboseală cauzată de munca în ture de noapte.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI