Ce salariu are Carmen Iohannis. Suma primită de soţia preşedintelui e mai mică decât de aşteptai

de: Ioana Bucur
20 01. 2023

Cu toate că ar fi putut să își urmeze soțul în Capitală, după câștigarea primului mandat de președinte al țării, Prima Doamnă a României a ales să nu își părăsească elevii și catedra. S-a aflat ce salariu are Carmen Iohannis, iar suma este neașteptat de mică. Soția șefului statului este profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.

Ce salariu are Carmen Iohannis

Carmen Iohannis este profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Având o carieră de aproape patru decenii în învățământ, ea a ales să rămână la Sibiu și să predea în continuare elevilor, chiar și când soțul ei a fost ales președinte al țării, fiind nevoit să își petreacă o mare parte din timp în Capitală.

Ținând cont de faptul că salariile cadrelor didactice nu au fost niciodată fabuloase, este ușor de bănuit că alegerea făcută de Prima Doamnă – de a nu-și părăsi postul – a fost una luată din pasiunea pentru meseria sa și devotamentul față de generațiile de elevi pe care le-a pregătit, nu din motive financiare.

În ultimii ani, însă, veniturile profesorilor aproape că s-au triplat, în comparație cu cele încasate în perioada anilor 2010, modificările fiind simțite și în cazul Primei Doamne. Un cadru didactic ajuns spre sfârşitul carierei are un salariu de 4.500 lei. Acest venit este încasat dacă are un grad mare de experienţă în învăţământ.

Citește și: Detalii puțin știute despre Carmen și Klaus Iohannis. Din ce fac mulți bani cei doi, de fapt. Sumele sunt fabuloase

Cum a reușit Prima Doamnă a României să își mărească veniturile

Conform datelor din declarațiile de avere, salariul lui Carmen Iohannis a crescut de la un an la altul. Prima Doamnă a reușit, prin depunerea unui dosar pentu gradația de merit, în sesiunea 2021, să își mărească veniturile. Pentru că a obținut un punctaj de 102 puncte, a avut, în 2022, un salariul lunar de 3.735 de lei, adică 44.816 lei pe an, după 37 de ani de activitate în domeniu.

Potrivit metodologiei Ministerului Educației, gradaţia de merit se oferă pe o perioadă de cinci ani.

„Personalul didactic din învăţământ beneficiază de gradaţia de merit, acordată prin concurs. Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior şi reprezintă 25% din salariul de bază.

Doar 16% dintre cadrele didactice primesc gradație de merit. Gradaţia de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani. Pentru acordarea gradaţiei de merit se vor avea în vedere numărul de posturi didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, precum şi numărul de gradaţii de merit acordate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.