Ce salariu ar avea un angajat SRI. Ce beneficii au și ce trebuie să știe să facă pentru acești bani persoanele interesate

de: Rosu Ioana
03 03. 2023

Inflația din ultima perioadă a afectat financiar extrem de mulți angajați, aspect care îi determină să se gândească la o reprofilare către un domeniu în care se câștigă mai bine. De multă vreme, Serviciul Român de informații (SRI) reprezintă o zonă de interes pentru mulți români, mai ales după cum circula vorba că se „câștigă bine acolo”, astfel că angajații din acest domeniu sunt invidiați de multe ori. Află care ar fi salariile de bază, dar și cele de conducere, dacă ești interesat să aplici. Vezi ce trebuie să știi pentru a trece probele date de SRI candidaților.

Care este misiunea SRI

Un loc de muncă în cadrul SRI reprezintă un ideal pentru mulți români pasionați de acest domeniu, dar și de siguranța unui job bine plătit, cel puțin, așa crede marea majoritate a românilor. Pentru a trece însă probele de foc care triază candidații, persoanele care își doresc un post în cadrul SRI trebuie să aibă o condiție bună fizică, psihică și multe cunoștințe de cultură generală.

Potrivit sri.ro, instituția are ca misiune „cunoașterea, prevenirea și contracararea amenințărilor interne ce pot aduce atingere asigurării stării de legalitate, de echilibru și de stabilitate socială, economică și politică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, menținerii ordinii de drept, precum și a climatului de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”, se arată într-un document emis de SRI.

Ce condiții obligatorii trebuie să întrunească cei interesați

SRI oferă în fiecare an mai multe posturi vacante, însă pentru o parte dintre candidați, cerințele sunt mult prea grele pentru a le întruni. În ciuda pregătirii de care dispune un posibil angajat, SRI impune din start câteva condiții, care trebuie îndeplinite obligatoriu.

Printre acestea se numără cetățenia română, un domiciliu stabil în România, să nu fii cercetat penal, urmărit sau dat în judecată, să nu ai antecedente penale, să nu faci parte din vreun partid politic, să fii absolvent de studii universitare, cu licență, al unei instituții de învățământ superior acreditată.

Mai mult, pentru anumite posturi este nevoie de studii post-universitare, în timp ce pentru altele, este nevoie doar de cele liceale. Dacă aceste cerințe esențiale sunt îndeplinite, candidatul poate începe demersurile necesare pentru obținerea postului.

Potrivit ultimelor reglementări, cel mai mic salariu primit de un angajat SRI este de 4.000 de lei, la care se adaugă mai multe avantaje, precum bonuri de masa, plata parțială a chiriei sau a ratei la bancă, bonusuri de performanță și bonuri de masă.

La poli opuși se află angajații cu funcțiile cele mai importante și cu salariu pe măsură. În urma grilei de salarizare publicată anul trecut, directorului SRI, Eduard Hellvig, îi revenea lunar din indemnizația de la stat un venit mediu de aproximativ 14.400 de lei.

De asemenea, prim adjunctul acestuia, Răzvan Ionescu, a declarat că primește un salariu de 16.400 de lei. Nici cei doi adjuncți ai directorului SRI, Cristian Bizadea și Adrian Ciocîrlan, nu stau rău la acest capitol, astfel că, anul trecut, fiecare dintre cei doi primea un salariu de 15.900 de lei, respectiv 17.000 de lei. Aceste salarii pot varia de la un la altul, în funcție de studii și calificările fiecărui angajat.

Urmărește materialul video publicat de SRI la aniversarea a 32 de ani de la înființare: