Pandemia de coronavirus și-a pus amprenta pe toate domeniile de activitate atât din România cât și dinafara granițelor țării. Anunțul la care nimeni nu s-ar fi gândit. Ce salariu primește la final de lună ortacii din țara noastră și câți mineri au mai rămas în România.
Statisticile sunt îngrijorătoare pentru țara noastră. În România, în ultimii 10 ani, numărul persoanelor care lucrează în profesia de miner a scăzut cu 9.400 de români și până la 11.300 în decembrie 2020.
În ceea ce privește salariul pe care-l primesc ortacii la final de lună, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), un angajat dintr-o companie cu activităţi de extracţie a cărbunelui superior şi inferior câştiga un salariu lunar mediu net de aproape 4.260 de lei în decembrie 2020. De menționat este faptul că această sumă este cu aproximativ 3% mai mică faţă de luna decembrie a anului 2019.
În timp ce alte domenii de activitate au tăiat din onorarii și au fost responsabili pentru punerea a multor cetățeni în șomaj tehnic, salariile din industria minieră au crescut cu 59% în ultimii zece ani. Cu toate acestea, cifrele sunt modeste, comparativ cu faptul că salariul mediu net pe economie a crescut cu aproximativ 130%.
Cu toate acestea, numărul salariaţilor din extracţia cărbunelui superior şi inferior a scăzut drastic în ultimii 10 ani de zile. 20.700 de români au renunțat la meseria de a fi miner în decembrie 2011 în timp ce în aceeaşi lună din anul 2020, angajatorii căutau pentru a umple 11.300 poziții libere.
În ultimele 10 zile, Germania, Italia, Belgia, Elveția și Franța sunt doar câteva dintre statele europene care au scos pe piață locuri de muncă pentru români, remunerate în mod corespunzător. Conform statisticilor, cea mai căutată meserie în Elveția este cea de medic specialist în gastroenterologie.
Persoana care aplică pentru acest job trebuie să îndeplinească anumite condiții precum: experienţă cuprinsă între doi şi cinci ani, specializare finalizată şi să fie un bun vorbitor de limba germană. Salariul pus la bătaie la final de lună se încadrează între sumele 10.000 şi 15.000 de euro brut.
O situație similară găsim în Franţa, acolo unde aceeași sumă de 15.000 de euro brut se oferă pentru un post de medic stomatolog. Condițiile pe care persoana în cauză trebuie să le respecte sunt obligativitatea de a vorbi limba franceză și o minimă experienţă de doi ani în domeniu.
Nemții, pe de altă parte, caută ingineri IT pentru joburi în Germania, posturi pentru care sunt dispuși să plătească 6000 de euro pe lună, remote, de acasă.