Creșterea salariilor profesorilor cu 16%, care trebuia să aibă loc de la 1 septembrie, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor. Astfel, cadrele didactice se întreabă când va avea loc următoarea mărire de leafă. Mai multe detalii, în continuare.
Majorarea salariilor profesorilor nu va mai avea loc pe 1 septembrie 2020, fiind amânată pentru anul viitor, potrivit anunțului făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a adăugat următoarele: „am făcut totul pentru bună desfășurare a învățământului românesc până la sfârșitul acestui an. Resursele sunt acolo“.
„Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021“, prevede OUG.
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Finanțelor, motivul pentru care nu mai are loc majorarea salarială în dreptul dascălilor ar fi fondurile insuficiente, în contextul în care a avut loc deja o creștere de 8% a salariilor în luna ianuarie a anului în curs, ce ar fi fost programată, inițial, pentru anul 2022.
„Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme. Ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă).
Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021“, se arată în comunicat.
De asemenea, șeful Finanțelor a explicat că Guvernul a făcut tot ce era posibil, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.
„Transportul, sănătatea, educația sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Trebuie să vă uitați în urmă, veți vedea în fiecare an că au tăiat sume importante de la aceste sectoare. Nu facem acest lucru, din contră, suplimentăm resursele pentru aceste sectoare. Sunt sectoare importante și în aceste momente prin care trece economia din România“, a declarat Cîțu.