Ce salarii colosale sunt în IT, de fapt. Cât câștigă un angajat din Cluj

de: Năstase Mirabela
16 06. 2021

Cei care lucrează în IT au o pondere tot mai semnificativă la PIB-ul țării. Iar asta pentru că 10% din populația marilor orașe ale României lucrează acum în IT.

Ce salarii colosale sunt în IT, de fapt

Adică unul din zece angajați din București, Cluj și Iași, care își desfășoară activiatatea în sectorul tehnologiei. Potrivit unei analize a evoluției în domeniul IT, din ultimii 12 ani, se evidențiază că la finalul anului 2020, 220.000 de români lucrau în domeniul IT. Dintre care, 168.000 în București, Cluj, Iași, Timiș și Brașov. Asta înseamnă că de două ori mai mulți decât în 2008 la nivel național și de patru ori mai mulți în Cluj și Iași.

De precizat este că acest boom a mărit semnificativ și contribuția sectorului IT la economia României. Anul trecut, IT-ul a dat 6,8 la sută din PIB. Cu unu la sută mai mult decât în anul 2019.

Practic, 4% din totalul angajaților români produc 6,8 la sută din produsul intern brut al țării. Toate acestea înseamnă și măriri de salarii. În aprilie 2021, salariul mediu net în acest sector de activitate a ajuns la 7.300 de lei, după ce în 2020 media a fost de 6.500 lei.

Florin Talpeș, fondatorul Bitdefender, a spus că acest clasament pe orașe reprezintă oglinda sistemului de educație. Practic, industria s-a dus acolo unde există marii robineți de talente și acolo unde sunt cele mai bune universități, a spus el. Totodată, specialiștii estimează încă o dublare a numărului de angajați în următorii 3 ani.

Industria IT, un domeniu foarte căutat

De altfel, industria IT reprezintă unul dintre cele mai căutate, sigure și râvnite industrii atât pe plan local dar și european. Se știe că salariile din acest domeniu sunt de asemenea catalogate ca fiind printre cele mai mari, dar și aici există câteva diferențe între salariile din România și cele din restul Europei. 

Având un salariu estimat de 13.000 de euro pe an pentru un programator fără experiență, România se află pe locul 22, depășind state precum Polonia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Lituania, Croația și Bulgaria. De menționat este că în ce privește topul salariilor ajustate la nivelul de trai, țara noastră mai urcă două poziții până pe locul 20, depășind astfel țări precum Grecia și Slovenia.

Însă comparativ cu restul Europei, salariile ajustate ale programatorilor juniori din țara noastră sunt mai mici, poate chiar și de trei ori. Salariul unui programator junior din România este mai mare cu 25% mai mare decât cel al unui programator din Bulgaria sau Croația, și cu cu 10% mai mari decât salariile din Polonia și Ungaria.