Ce să pui în gemul de prune cât încă e fierbinte. Detaliul care face toată diferența înainte de a opri focul
Gem de prune ca la bunica acasă. Majoritatea dintre noi ne amintim de bunica, care făcea gem de prune într-un ceaun mare, aproape plin cu prune. Când era gata gemul, îl întindeam pe o felie de pâine de casă și îl serveam alături de o cană cu ceai. Bunica făcea rețeta de gem de prune cu toată familia, care era adunată în jurul ceaunului. Iată cum se face gem de prune ca la bunica acasă.
Gem de prune ca la bunica acasă
Dacă vrei să prepari gem de prune, trebuie să te apuci de treabă. Chiar dacă nu ai un ceaun și o plită cum avea bunica, trebuie să știi că îl poți face chiar și pe aragaz, într-un vas de dimensiuni mai mici.
Pentru a face gem de prune ca la bunica acasă, ai nevoie de două-trei ingrediente, spre deosebire de unul singur care este necesar pentru a face magiun. Iată care sunt acestea:
- 10 kg prune fără sâmburi
- 1 kg zahăr
- 1 lămâie de mărime medie.
Rețetă de gem de prune cum făcea bunica
Cu gemul de prune putem să preparăm unele deserturi cum ar fi: clătite, plăcinte sau chiar fursecuri de Crăciun. Iată care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara gem de prune cum făcea bunica pe vremuri.
Se începe prin a alege prune bine coapte, care să nu fie nici prea tari, dar nici foarte moi. Pentru asta prunele trebuie să fie cărnoase și fără pete pe ele. După ce se spală foarte bine, se scot sâmburii prunelor. În vasul în care urmează să fie preparat gemul se pune un strat de prune, peste care se adaugă o mână de zahăr. Se adaugă alt strat de prune, peste care se pune alt strat de zahăr, continuând astfel până se termină și prunele, și zahărul. Ca să se macereze puțin coaja prunelor, acestea se lasă așa peste noapte.
Mod de preparare gem de prune
Prunele amestecate cu zahăr se pun la fiert a doua zi. Ca să nu se prindă de fundul oalei și ca să nu se afume trebuie să se amestece foarte bine și foarte des în oală. Pentru ca gemul de prune să capete o aromă deosebită, se taie o lămâie cu tot cu coajă mărunt și se pune în vasul în care fierbe gemul, cu aproximativ jumătate de oră înainte de a opri focul.
Gemul trebuie să fiarbă până când ajunge la o anumită consistență. Poți ști când este gata, probând asta cu ajutorul unei linguri din lemn. Aceasta se pune în picioare în mijlocul vasului cu gem și dacă stă în picioare cât de cât înseamnă că gemul a ajuns la consistența necesară și că acesta poate să fie luat de pe foc.
Modul de conservare
Când este gata gemul de prune se pune în borcane, imediat după ce a fost luat de pe foc. Ca să nu crape borcanele din cauza căldurii este recomandat să se pună sub ele o lamă de cuțit. Borcanele se închid cu capace, care se strâng foarte bine, după care se acoperă cu mai multe pături groase pentru a se steriliza. Se lasă așa pentru câteva zile.