Ce să pui în borcanele cu gogoşari în oţet pentru a se păstra crocanţi până primăvara. Aşa fac gospodinele de zeci de ani

de: Sabina Anastasia
09 08. 2023

Știi ce trebuie să pui în borcanele cu gogoșari murați, pentru ca legumele să se mențină crocante până la primăvară? Ai nevoie de un singur ingredient, mai exact de o legumă din grădină. Este des utilizată de gospodine sub formă de condiment. Ajută murăturile să își păstreze textura.

Ce să pui în borcanele cu gogoșari

De-a lungul timpului, româncele au avut grijă să-și transmită secretele culinare din generație în generație. Unele dintre acestea se referă și la murături. Pentru că este sezonul în care gospodinele pregătesc legumele pentru iarnă, Playtech Știri îți vine în ajutor.

În materialul de astăzi îți vom explica ce să pui în borcanele cu gogoșari în oțet, pentru ca legumele să se păstreze crocante până la primăvară. Este secretul pe care îl puneau în aplicare româncele acum mulți ani. Hreanul este leguma pe care trebuie să o adaugi în borcane.

Hreanul este o rădăcinoasă albă, a cărei gust și miros înțepător oferă aromă picantă oricărui tip de mâncare. Leguma ajută murăturile să se mențină în formă crocantă până la deschiderea borcanului. Are foarte multe beneficii pentru sănătate, însă cel mai des este folosită sub formă de condiment.

În continuare, Playtech Știri îți prezintă o rețetă de gogoșari în oțet. Dacă vei respecta indicațiile de mai jos, rezultatul final va fi pe gustul tău. Toată lumea va adora preparatul.

Rețetă de gogoșari murați în oțet

Ingrediente:

  • 3 litri apă;
  • 1,5 litri oţet 9 grade;
  • 450 grame zahăr;
  • 300 grame miere;
  • 30 boabe piper;
  • 6 foi dafin;
  • 30 grame boabe muștar;
  • 3 linguri sare;
  • 1 kg ceapă roşie;
  • 5 căpăţâni usturoi;
  • 1 ţelină mijlocie;
  • 5 morcovi potriviţi;
  • 3 legături cimbru uscat;
  • 3 rădăcini hrean;
  • 1 legătură mărar uscat;
  • 3 mere tari;
  • 7 kg gogoşari roşii.

Mod de preparare:

  1. Se curăță, se spală și se taie felii ceapa, morcovii, țelina și usturoiul.
  2. Se curăță, se spală și se taie în patru gogoșarii.
  3. Se pun bucățile de gogoșari în borcane.
  4. Se adaugă feliuțe de țelină, rondele de morcovi, căței de usturoi și felii de ceapă la fiecare strat de gogoșari roșii.
  5. Se întind trei felii de mere deasupra gogoșarilor, când borcanul este plin.
  6. Se adaugă rămurele de vișin, crenguțe de mărar și cimbru uscat.
  7. Se fierb ingredientele pentru saramură (3 litri apă, 1,5 litri oţet 9 grade, 450 grame zahăr, 300 grame miere, 30 boabe piper, 6 foi dafin, 30 grame boabe muștar, 3 linguri sare) și se lasă la răcit.
  8. Se toarnă saramura în borcane până când sunt pline recipientele, apoi se acoperă cu o farfurie.
  9. Se învelesc borcanele în prosoape și se lasă peste noapte la scăzut.
  10. Se completează, a doua zi, cu saramura rămasă și se etanșează borcanele cu capac.

Gogoșarii sunt gata. După etanșare, borcanele cu legume se depozitează într-un spațiu răcoros, preferabil în cămară sau în beci. Se pot consuma după minimum trei săptămâni.