Ce să presari neapărat în apa în care fierbi mălaiul. Doar așa mămăliga va ieși cremoasă și fără cocoloașe
Gospodinele prepară deseori mămăligă, sub formă de înlocuitor al pâinii. Nu este deloc greu să o gătești, însă, dacă vrei să te bucuri de un rezultat gustos, trebuie să ții cont de un detaliu important. Află în rândurile de mai jos ce să presari neapărat în apa în care fierbi mălaiul, pentru a obține un rezultat perfect.
Ce să presari neapărat în apa în care fierbi mălaiul
Mămăliga este des consumată de români, încă din vremuri străvechi. Gospodinele o preparau sub formă de înlocuitor pentru pâine și le-o dădeau țăranilor care făceau treburile la câmp. Cu toate că se bucură de statutul de produs tradițional românesc, istoria sa se întinde de-a lungul a sute de ani și își are rădăcinile într-o altă cultură.
Mămăliga a început să se bucure de popularitate în perioada anilor 1600. Se spune că, de fapt, este un preparat tradițional ucrainean. Ar fi apărut prima dată în vestul Ucrainei, după care s-a răspândit în actuala Republică a Moldovei și, mai apoi, a ajuns să fie preparată și în teritoriul nostru.
În România, mămăliga a început să fie gătită pe la jumătatea secolului al XVII-lea. Atunci, în Țările Române, abia începuse să fie cultivat porumbul. Până în ziua de astăzi, preparatul a căpătat renume în bucătării. Româncele gătesc cu spor mămăligă, apelând la tot felul de rețete.
Mămăliga este, de obicei, servită alături de tochituri, slănină cu ceapă și alte produse pe bază de carne. Nu este deloc dificil să gătești mămăligă. Pentru o textură fină a acesteia și un rezultat gustos, cele mai experimentate gospodine ne recomandă să avem grijă la ce presărăm în apa în care fierbe mălaiul.
Când trebuie să adaugi sarea și mălaiul în apa pusă la fiert
Instrucțiunile de preparare a mămăligii sunt foarte simple. Nu există o rețetă universală, fixă, care trebuie respectată pentru a ieși gustoasă. Gospodinele au adaptat rețetele în funcție de gusturile și preferințele lor. Timpul de fierbere pentru mămăligă variază, în funcție de modul de preparare.
Dacă vrei să gătești mămăligă la cuptor, mălaiul trebuie să fie fiert în lapte aproximativ trei minute. În tot acest timp, trebuie să amesteci continuu în compoziție, pentru a nu face cocoloașe. În schimb, dacă gătești mămăligă pe aragaz, în apă, ar trebui să lași mălaiul la fiert aproximativ cinci minute. Totul depinde de cât de tare sau de moale vrei să iasă mămăliga.
Dacă vrei ca textura mămăligii să fie fină, cele mai experimentate gospodine recomandă să adaugi în apa în care fierbi mălaiul un praf de sare, dar și un praf de mălai. Trebuie să le presori în apă imediat după ce o pui la fiert. Nu aștepta până când apa clocotește pentru a turna restul de mălai, ci toarnă-l în ploaie dinainte, pentru a nu se forma cocoloașe.