Playtech Știri îți explică ce să faci cu solul din grădină, înainte sau în timpul plantării, pentru ca vinetele să crească rapid și mari. Trucul pe care să-l aplici. Te vei bucura de recoltă bogată la toamnă.
Vinetele sunt legume ușor de cultivat. Unele soiuri sunt atât de frumoase încât pot fi folosite ca plante ornamentale. Florile lor pot fi mov, albe, chiar cu cinci lobi. De obicei, fructul plantei este de nuanță violet intens și poate să crească în dimensiuni și forme diferite.
La fel ca multe alte legume, vinetele trebuie plantate până la mijlocul sau sfârșitul primăverii, în funcție de condițiile meteorologice. Sunt plante cu creștere rapidă. Nu trebuie să uiți însă, că frunzele, tulpinile, rădăcinile și florile lor pot fi toxice pentru oameni, precum și pentru animale de companie.
Pentru a cultiva vinete, este nevoie să alegi cu mare atenție solul în care să plantezi răsadurile. Un loc însorit din grădină, care să prezinte sol bine drenat este cheia unei bune dezvoltări a acestor legume. O parcelă ușor înălțată poate fi ideală, fiindcă în acest fel solul se va încălzi mai repede.
Alege să plantezi răsadurile pe o parcelă în care nu ai cultivat anterior alte legume din aceeași familie cu a vinetelor. În acest fel, vei reduce probabilitatea ca vinetele să fie afectate de unele boli ce conduc, în cele din urmă, la o recoltă mai slabă în sezonul de toamnă.
Vinetele au nevoie să crească în sol bogat în materie organică pentru a da randament maxim. Pământul trebuie să prezinte un pH de la ușor acid la ușor alcalin. Grădinarii experimentați îți recomandă să pregătești parcela de pământ, înainte de plantare, pentru a determina legumele să crească rapid și mari.
Un truc pe care îl poți pune în aplicare pentru a obține acest rezultat are legătură cu îngrășământul aplicat la nivelul solului. Îl poți aplica înainte sau după plantare. Amestecă 2-3 cm de compost la suprafața solului, pentru ca vinetele să crească rapid și să producă legume mari.
Important! Grădinarii experimentați spun că aplicarea compostului la suprafața solului are efect și asupra aromei vinetelor. Acestea nu vor mai fi deloc amare, ci pline de savoare.
În ceea ce privește apa pe care trebuie să o aplici vinetelor, grădinarii recomandă udarea solului în mod regulat. Acesta trebuie să fie umed, însă nu îmbibat în apă. Poți folosi paie sau așchii de lemn pentru a acoperi solul și pentru a ajuta la reținerea umidității.
Important! Vinetele cu forme anormale pot fi rezultatul udării inconsecvente, spun cei mai experimentați grădinari.