11 mart. 2024 | 13:02

Ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug şi flori ca din reviste. Secretul grădinarilor experţi

Utile
Ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug şi flori ca din reviste. Secretul grădinarilor experţi
Există mai multe metode diferite de aplicare a îngrășămintelor

Nomeni nu este a-tot-știutor, mai ales când vine vorba de grădinărit. Așa că, ne-am gândit să aflăm pentru pasionați, mai multe trucruri, printre care și ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug şi flori ca din reviste. Așa că, citește mai departe și află secretul grădinarilor experţi.

Care este secretul grădinarilor experţi pentru luna martie

Odată cu venirea lunii martie, prima lună de primăvară, cel puțin în teorie, sunt multe de făcut afară, acum că au trecut lunile mai lente de iarnă. De la lucrările de însămânțare și de creștere din această lună, și până la alte lucrări de grădinărit care mai sunt de făcut în luna martie, experții au mai multe secrete care te pot ajuta și pe tine, mai ales dacă ești pasionat de grădinărit.

Vezi și: Cum trebuie plantați pomii fructiferi în groapă în luna martie. Secretul grădinarilor prin care vei avea roade bogate

Printre primele lucrări pe care trebuie să le faci în această lună, trebuie menționate cel puțin patru, după cum urmează:

  • Fertilizați paturile: Odată ce solul este prelucrabil, săpați un strat de 5 cm (sau mai mult) de compost sau de gunoi de grajd bine descompus în straturi pentru a vă pregăti pentru sezonul de creștere care urmează.
  • Puneți suporturi: Dacă vreuna dintre plantele de grădină sau cățărătorii dvs. are nevoie de suport în acest an, puneți-le acum, astfel încât plantele să poată crește prin ele.
  • Mutați copacii sau arbuștii cu frunze uscate: Acum este momentul să faceți această sarcină, cu condiția ca solul să nu fie înghețat sau îmbibat cu apă.
  • Refaceți aleile înainte ca plantele să înceapă să crească și să le sufoce.

 

Pe lângă aceste prime lucrări, mai spun experții, este nevoie și de alte lucrări, așa că-ți vom spune în continuare despre ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug şi flori ca din reviste.

Ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug?

Conform experților, dacă ne referim la culturile comestibile, îngrășămintele se aplică de obicei primăvara și se amestecă în solul grădinii înainte de plantare. Dacă ați semănat deja semințele sau ați plantat răsaduri, puteți totuși să lucrați ușor cu îngrășământ granular, nu îngrășământ lichid, care poate arde rădăcinile tinere, în jurul plantelor.

Nu este necesar să fie lucrat adânc în sol, cei 5 până la 5 cm superiori sunt suficienți. Apoi, udați în îngrășământ. Pentru plantele cu flori perene, fertilizați înainte de începerea creșterii în primăvară. Așteptați până când solul nu mai este înghețat și până când data ultimului îngheț este la doar o săptămână sau cam așa ceva.Ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug şi flori ca din reviste. Secretul grădinarilor experţi

Astfel, există mai puține șanse ca noile creșteri fragede aduse de îngrășământ să fie imediat ucise de îngheț. Deși o aplicare de primăvară este o regulă generală bună, înțelegeți că plantele au nevoie cu adevărat de ajutor atunci când cresc cel mai mult.

Vezi și: Plantarea lalelelor. Tehnica de grădinărit care le face să înflorească de mai multe ori pe an

Dacă vorbim de pomii fructiferi, experții spun că luna martie este acel moment propice pentru a trata pomii cu o soluție specială, și anume soluția sulfo-calcică, care va ajuta la diminuarea fenomenului de făinare a pomilor, iar procesul se va relua la două săptăâni de la prima stropire.

Ce să presari în grădină la jumătate de martie ca să ai flori ca din reviste

Când vine vorba de cultivarea unor flori frumoase în grădină, trebuie să le oferiți mult soare și apă. Dar cum rămâne cu îngrășămintele pentru flori?

Conform experților, veți avea nevoie de îngrășământul potrivit, și anume de cel format din azot, fosfor și potasiu. De exemplu, un îngrășământ care conține 10-10-10-10 înseamnă că are 10 procente din fiecare. Aceste ingrediente joacă un rol în promovarea sănătății plantelor.

Azotul împinge creșterea sănătoasă a frunzelor, fosforul ajută la construirea unor rădăcini și flori puternice, iar potasiul promovează vigoarea. Nu numai că straturile de grădină au nevoie de îngrășăminte, dar și florile din ghivece sau containere trebuie să fie fertilizate în mod regulat, deoarece udarea face ca nutrienții din aceste plante să se scurgă mai repede din sol.

Ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug şi flori ca din reviste. Secretul grădinarilor experţi

Există mai multe metode diferite de aplicare a îngrășămintelor pe care le puteți încerca, inclusiv formule granulare cu eliberare lentă pe care le amestecați în sol, țepușe pe care le introduceți în apropierea zonei rădăcinilor și lichide solubile în apă pe care le adăugați în stropitoare. Sunt disponibile multe îngrășăminte organice, dar va trebui să aveți grijă, mai spun experții.

Verificarea solului este secretul grădinarilor experţi

Singura modalitate de a determina cu adevărat nivelul de nutrienți din sol este un test de sol. Testarea în toamnă vă va oferi suficient timp pentru a primi rezultatele. Testele de sol sunt disponibile, de obicei, gratuit sau la un preț redus, de la cooperativa locală de extensie.

Nu va trebui să faceți acest lucru în fiecare an. Scopul este să vă înțelegeți solul, să îl construiți și apoi să aplicați pur și simplu îngrășăminte în fiecare an pentru a menține nivelul de fertilitate de bază.

Ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug şi flori ca din reviste. Secretul grădinarilor experţi

S-ar putea chiar să constatați că, dacă grădina dvs. a fost fertilizată de ani de zile, aveți un nivel ridicat de nutrienți. Nu doriți să adăugați nutrienți în sol dacă aceștia sunt deja disponibili în cantități mari, acest lucru poate inhiba de fapt creșterea plantelor.

Concluzie

Acum că ai aflat cam care este secretul grădinarilor experţi pentru luna martie, dar și ce să presari în grădină la jumătate de martie pentru roade din belşug, tot ce ai de făcut este să te apuci de treabă cât mai repede. Nu de alta, dar există toate șansele ca temperaturile să mai scadă, iar asta ar putea dăuna plantelor tale, dacă nu sunt protejate cum trebuie. Baftă!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro