07 iun. 2024 | 15:16

Ce să nu plantezi niciodată lângă cartofi și ceapă. Greșeala care strică toată recolta

Sfaturi pentru grădinari
Ce să nu plantezi niciodată lângă cartofi și ceapă. Greșeala care strică toată recolta

Există legume pe care ar trebui să le plantezi separat pentru a reduce șansele de a atrage dăunători, boli, pierderea aromei sau încetinirea creșterii. De aceea, sunt reguli de care ar fi bine să ții cont atunci când vrei să ai o recoltă bogată de cartofi și ceapă. Iată ce nu trebuie să plantezi niciodată lîângă acestea.

Legume care nu trebuie plantate împreună

Cartoful, numit şi mâncarea sărăcului, este alimentul de bază al românilor. De-a lungul timpului, oamenii au învăţat să cultive şi chiar să facă producţii frumoase la hectar, obţinând bani frumoşi și asigurându-şi hrana cea de toate zilele de pe urma cartofului. Și ceapa este este la fel de căutată, pentru că se poate consuma crudă sau pentru prepararea felurilor de mâncare.

Ai grădină și vrei să obții o recoltă bogată de cartofi și ceapă?  Nu este deloc dificil să le cultivi, dacă respecți câteva reguli de bază. Astfel, trebuie să știi ce să plantezi lângă ceapă și cartofi, deoarce nu pot avea orice ”vecini”. Iată lista legumelor pe care să nu le plantezi lângă acestea.

Legumele pe care să nu le plantezi lângă ceapă și cartofi

Ardei iute și fasole

Aceste plante ar trebui cultivate separat pe pământ. De ce? Deoarece ambele iubesc soarele plin, ambele consumă o mulțime de nutrienți și epuizează solul. Așa, ceapa și cartofii cresc mai greu și recolta va fi puțină.

Varză

Evitați să plantezi varză lângă cartofi pentru că necesită aceiași micronutrienți și minerale esențiale, ceea ce duce la competiție. De regulă, nu este recomandat să sădești legume din aceeași familie în același loc an de an, deoarece acest lucru duce la epuizarea nutrienților din sol.

Roșii

Deoarece cartofii și roșiile aparțin familiei de mănăsele de noapte, ambele sunt susceptibile la boli similare. Plantând-le împreună, crește riscul de transmitere a bolii. În plus, concurează pentru aceiași nutrienți, care pot împiedica creșterea.

Ceapă si fasole

Ceapa și fasolea plantate una lânga alta își pot împiedica reciproc creșterea. Fasolea necesită mai mult azot, în timp ce ceapa nu. În plus, au nevoi diferite de udare.

Broccoli și conopidă

Broccoli este considerat una dintre cele mai bogate lugume în nutrienți și proteine, fiind în topul persoanelor care țin dietă. Ambele legume produc substanțe chimice în rădăcinile lor pentru a descuraja dăunătorii, dar din păcate, împiedică și creșterea.

Castraveți și salvie

Cel mai bine este să nu fie plantate împreună. Castraveții și ierburile aromatice, precum salvia, concurează pentru spațiu, nutrienți și lumina soarelui și au nevoi diferite de udare.

Cartofi și dovlecei

Atât cartofii, cât și dovleceii păstrează toți nutrienții din sol pentru ei. În afară de atragerea acelorași dăunători, cartofii pot răspândi boli cum ar fi blecula târzie, care poate afecta și dovleceii.

Dovlecei și dovleci

Deși s-ar putea să fii tentat să plantezi împreună legume cucurbitacee, precum dovleceii și dovlecii, nu este indicat pentru că sunt din aceeași familie. Ambele legume concurează pentru aceiași nutrienți, spațiu și apă și atrag dăunători similari, cum ar fi gândacii de dovleac.

Parteneri
Primele imagini cu Iancu Sterp în costum de mire. Fratele lui Culiță radiază de fericire
Redactia.ro
Cele mai ciudate obsesii și superstiții ale marilor artiști! Iată ce făceau Pablo Picasso și Constantin Brâncuși
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Grădină la ghiveci. Ce legume poți planta în casă
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
ANAF blochează conturile. Fiscul a verificat peste 10.500 de persoane fizice. La cât ajung sumele confiscate
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro