Există legume pe care ar trebui să le plantezi separat pentru a reduce șansele de a atrage dăunători, boli, pierderea aromei sau încetinirea creșterii. De aceea, sunt reguli de care ar fi bine să ții cont atunci când vrei să ai o recoltă bogată de cartofi și ceapă. Iată ce nu trebuie să plantezi niciodată lîângă acestea.
Cartoful, numit şi mâncarea sărăcului, este alimentul de bază al românilor. De-a lungul timpului, oamenii au învăţat să cultive şi chiar să facă producţii frumoase la hectar, obţinând bani frumoşi și asigurându-şi hrana cea de toate zilele de pe urma cartofului. Și ceapa este este la fel de căutată, pentru că se poate consuma crudă sau pentru prepararea felurilor de mâncare.
Ai grădină și vrei să obții o recoltă bogată de cartofi și ceapă? Nu este deloc dificil să le cultivi, dacă respecți câteva reguli de bază. Astfel, trebuie să știi ce să plantezi lângă ceapă și cartofi, deoarce nu pot avea orice ”vecini”. Iată lista legumelor pe care să nu le plantezi lângă acestea.
Aceste plante ar trebui cultivate separat pe pământ. De ce? Deoarece ambele iubesc soarele plin, ambele consumă o mulțime de nutrienți și epuizează solul. Așa, ceapa și cartofii cresc mai greu și recolta va fi puțină.
Evitați să plantezi varză lângă cartofi pentru că necesită aceiași micronutrienți și minerale esențiale, ceea ce duce la competiție. De regulă, nu este recomandat să sădești legume din aceeași familie în același loc an de an, deoarece acest lucru duce la epuizarea nutrienților din sol.
Deoarece cartofii și roșiile aparțin familiei de mănăsele de noapte, ambele sunt susceptibile la boli similare. Plantând-le împreună, crește riscul de transmitere a bolii. În plus, concurează pentru aceiași nutrienți, care pot împiedica creșterea.
Ceapa și fasolea plantate una lânga alta își pot împiedica reciproc creșterea. Fasolea necesită mai mult azot, în timp ce ceapa nu. În plus, au nevoi diferite de udare.
Broccoli este considerat una dintre cele mai bogate lugume în nutrienți și proteine, fiind în topul persoanelor care țin dietă. Ambele legume produc substanțe chimice în rădăcinile lor pentru a descuraja dăunătorii, dar din păcate, împiedică și creșterea.
Cel mai bine este să nu fie plantate împreună. Castraveții și ierburile aromatice, precum salvia, concurează pentru spațiu, nutrienți și lumina soarelui și au nevoi diferite de udare.
Atât cartofii, cât și dovleceii păstrează toți nutrienții din sol pentru ei. În afară de atragerea acelorași dăunători, cartofii pot răspândi boli cum ar fi blecula târzie, care poate afecta și dovleceii.
Deși s-ar putea să fii tentat să plantezi împreună legume cucurbitacee, precum dovleceii și dovlecii, nu este indicat pentru că sunt din aceeași familie. Ambele legume concurează pentru aceiași nutrienți, spațiu și apă și atrag dăunători similari, cum ar fi gândacii de dovleac.