Ce să faci dacă zahărul s-a întărit. Aşa nu trebuie să îl mai arunci

de: Sabina Anastasia
25 01. 2023

Zahărul este unul dintre ingredientele de bază din bucătărie. Fără îndoială, ți s-a întâmplat și ție să îl scoți din cămară într-o formă de piatră. Vestea bună este că nu înseamnă că ai pierdut produsul. Află în rândurile de mai jos ce să faci dacă zahărul s-a întărit. Dacă vei proceda astfel, va fi din nou pufos și perfect pentru utilizare.

Ce să faci dacă zahărul s-a întărit

Zahărul începe să se întărească în momentul în care își pierde din umiditate, spun specialiștii în domeniul culinar. De cele mai multe ori, asta se întâmplă din cauza condițiilor nepotrivite de depozitare. Ambalat și depus în medii nepropice, zahărul își poate modifica textura cu ușurință. Astfel, de la granulele moi de zahăr obținem o compoziție densă și de duritate mare.

Nu înseamnă, însă, că nu-l mai poți folosi. Zahărul poate fi perfect pentru utilizare, dacă reușești să-l sfărâmi în bucăți mai mici. Sau să îi dai, din nou, forma potrivită. În materialul de astăzi, vom vorbi despre câteva modalități prin care poți să transformi textura zahărului astfel încât acesta să redevină pufos.

Prima metodă cu ajutorul căreia poți să înmoi zahărul presupune folosirea cuptorului cu microunde. Pune bucățile de zahăr întărite într-un recipient de bucătărie. Pe acesta din urmă acoperă-l cu un prosop de hârtie ud. Introdu vasul în cuptorul cu microunde. Pornește aparatul în câteva sesiuni a câte zece secunde, până când granulele devin moi.

Poți modifica textura zahărului și cu ajutorul cuptorului de la aragaz. Preîncălzește cuptorul la 120 de grade Celsius. Pune bucățile dure de zahăr într-un recipient de bucătărie termorezistent. Introdu vasul în cuptorul de la aragaz și, o dată la câteva minute, zdrobește cu o furculiță bucățile de zahăr.

Așa, zahărul va redeveni moale

Știai că poți să înmoi bucățile de zahăr și fără să apelezi la aparatele electrocasnice? Ai nevoie de un singur ingredient din bucătăria ta. Cel mai probabil, îl ai deja. Este vorba despre o felie de pâine proaspătă. Așază bucățile de zahăr întărite într-un vas ce se închide ermetic, alături de care așază o felie de pâine proaspătă. Lasă produsele astfel timp de 24 de ore.

Vei observa că, după o zi, bucățile tari de zahăr s-au înmuiat. Practic, zahărul va absorbi din umiditatea pâinii, capătându-și din nou textura de la început. Atenție, însă! Este obligatoriu să scoți pâinea din vasul de bucătărie a doua zi, altfel va începe să mucegăiască.

Aceeași metodă, anterior explicată, dă randament și în cazul utilizării feliilor de măr. Practic, înlocuiești felia proaspătă de pâine cu câteva felii de măr. Folosești aceleași instrucțiuni, iar rezultatul va fi, fără îndoială, cel așteptat, spun specialiștii în domeniul culinar. Ulterior, poți folosi zahărul la orice dorești să prepari.