Ce să faci cu viţa de vie după ce ai cules strugurii. E vital pentru iarnă, doar aşa nu va îngheţa

de: Ștefan R. Apostol
05 10. 2023

Dacă ești un pasionat de grădinărit și ești proprietarul unei vițe de vii, știi ce este de făcut după culesul strugurilor. Dar, dacă ești doar amator, îți spunem în cele ce urmează ce să faci cu viţa de vie după ce ai cules strugurii, procesul fiind vital pentru iarnă.

Pregătirea viței de vie pentru iarnă începe în octombrie

Pregătirea viței de vie pentru iarnă începe între recoltare și primul îngheț. Ajutând strugurii să supraviețuiască în perioada rece, se va ajuta la hrănirea în timp util, la tratarea dăunătorilor și a bolilor și este cel mai bun moment pentru gestionarea solului viticol.

Descoperă: Data limită până la care trebuie tunsă vița de vie primăvara. Așa vei avea o recoltă bogată

Conform specialiștilor viticoli, strugurii cultivați în regiunile cu climă rece și rece se confruntă cu multe provocări de mediu.

Pregătirea viței de vie pentru iarnă începe între recoltare și primul îngheț

Cele mai importante sunt anotimpul de vegetație scurt și rece și iernile reci cu temperaturi extrem de scăzute care pot avea un impact negativ asupra sănătății viței de vie prin distrugerea mugurilor în stare latentă.

Fenomenele pot duce la distrugerea țesuturilor vasculare și, în cazuri extreme, sau chair la pierderea completă a viței de vie. Regiunile viticole cu climă rece oferă un climat dificil pentru soiurile europene, iar aceste soiuri variază în ceea ce privește toleranța la frig.

”Majoritatea sunt considerate sensibile la frig, ceea ce înseamnă că temperaturile cuprinse între 5 și -8 grade sunt capabile să provoace daune extinse în podgorii.

Acest lucru, la rândul său, necesită reînnoirea sau replantarea costisitoare a podgoriei.”, spun specialiștii în domeniu.

În afară de selecția adecvată a locului de cultură și a soiului de viță-de-vie, cultivatorii trebuie să se asigure că practicile culturale aplicate în timpul verii nu agravează și mai mult vulnerabilitatea viței-de-vie la răcirea la frig, mai precziează specialiștii.

Află despre: Amestecul simplu cu care trebuie să stropești vița de vie. Vei avea recoltă bogată

Experții explică ce să faci cu viţa de vie după ce ai cules strugurii

Printr-un management adecvat, stresul viței de vie poate fi minimizat prin asigurarea acumulării și stocării optime a carbohidraților nestructurali în muguri și în țesuturile lemnoase.

”După recoltare, este timpul pentru ultimul management al podgoriei înainte ca vița de vie să intre în faza de repaus vegetativ. Fiecare podgorie are o stare de creștere și de gestionare a coronamentului diferită.

Aceasta trebuie tratată în funcție de cerințele sale specifice, dar există câteva orientări generale pentru gestionarea post-recoltare a podgoriei.

Aceste orientări ne permite să pregăim vița-de-vie pentru repaus, precum și să ne asigurăm că dezvoltarea reproductivă și creșterea lăstarilor în următorul sezon de vegetație este bună.”, explică experții viticoli.

Cu alte cuvinte, vorbim despre ce să faci cu viţa de vie după ce ai cules strugurii, procesul fiind vital pentru iarnă. Iată, așadar, care sunt pașii necesari, mai ales înainte de venirea iernii:

Va trebui să se înceapă procesul fertilizare la viţa de vie, după recoltare

Deși ar putea părea că nu se întâmplă nimic cu vița-de-vie după ce strugurii sunt recoltați, adevărul este altul.

După recoltare, vița-de-vie va începe să distribuie resursele, astfel că, din sol, vița-de-vie va prelua nutrienți și minerale.

Prin mecanismul fotosintezei, își va constitui rezerve de carbohidrați și le va stoca în structurile permanente de lemn, în rădăcini și trunchiuri.

Citește despre: Ce să faci cu viţa de vie la început de august pentru o recoltă bogată. Aşa vei avea struguri din belşug la toamnă

Faza de după recoltare este, de asemenea, unul dintre cele mai critice momente pentru absorbția substanțelor nutritive.

Aceste rezerve de carbohidrați sunt folosite de viță de vie pentru respirație în timpul repausului și pentru a alimenta noua creștere în sezonul următor.

După recoltare, vița va începe să distribuie resursele

Cu alte cuvinte, vița de vie se bazează exclusiv pe carbohidrații depozitați de la răsărirea mugurilor până la înflorire.

Prin acest proces, răsărirea mugurilor, fructificarea mugurilor, creșterea timpurie a lăstarilor și a rădăcinilor, înflorirea și chiar rodirea fructelor sunt legate din perioada post-recoltă de acești carbohidrați depozitați.

Trebuie asigurat managementul bolilor după recoltare

După recoltare, protejarea viței de vie de bolile trunchiului și de bube ale coroanei ar trebui să fie principalul obiectiv.

Alte elemente, cum ar fi curățarea solului viței de vie, pot reduce, de asemenea, putregaiul negru și Phomopsis prin îndepărtarea resturilor vegetale.

Bila coroanei (cauzată de agentul patogen bacterian Agrobacterium vitis) este o boală răspândită și devastatoare, în special în regiunile cu climă rece din lume. Din nefericire, nu există tratamente chimice de sinteză pentru combaterea coroanei galbene a strugurilor.

Vezi și: Amestecul simplu cu care trebuie să stropești vița de vie. Vei avea recoltă bogată

O practică de protecție care poate fi utilizată pentru a reduce vătămările cauzate de iarnă este auto-vindecarea, care constă în a pune pământ peste grefa de altoire în toamnă pentru a o izola de expunerea la temperaturi scăzute.

”Solul trebuie îndepărtat cu grijă (pentru a nu provoca daune mecanice) primăvara, odată ce toate activitățile legate de tăiere s-au încheiat, pentru a evita înrădăcinarea butucului.

Îndepărtarea zăpezii dintre rânduri poate oferi beneficii de protecție similare. Cu toate acestea, spre deosebire de sol, zăpada este imprevizibilă în ceea ce privește apariția și durata sa.

Fertilizarea cu K2O în locul îngrășămintelor cu azot îmbunătățește, de asemenea, rezistența viței de vie la frig.”, explică specialiștii în creșterea viței-de-vie.

Gestionați dăunătorii din viţa de vie, după recoltare

După recoltare, există puține insecte economice de interes, dar este importantă să se facă Igienizarea.

Ocupați-vă de managementul solului după recoltare

Igienizarea boabelor căzute și a tăierilor mai târziu în timpul iernii poate ajuta la menținerea nivelului de dăunători la un nivel scăzut, cu beneficii suplimentare pentru controlul bolilor.

Ocupați-vă de managementul solului pentru vița de vie după recoltare

Toamna este cel mai bun moment pentru a controla buruienile perene și pentru a aplica erbicide reziduale pe solul viilor.

După recoltare, cel mai important pas este să efectuați o cercetare amănunțită a podgoriei și să pregătiți lista buruienilor care sunt problematice în podgoria dumneavoastră.

Tot în perioada de toamnă, mai spun specialiștii, este un moment bun pentru a lua măsuri de combatere a plantelor lemnoase perene, cum ar fi iedera otrăvitoare, vița de vie, strugurii sălbatici și răsadurile de arbori, de plop, sau arțar.

”În această perioadă, plantele perene translocă carbohidrații către părțile subterane ale plantelor, cum ar fi coroanele, rizomii și rădăcina fulgerătoare, pentru a rezerva hrană pentru începerea creșterii în sezonul următor.

Aplicarea de produse sistemice, cum ar fi glifosatul, este adecvată, deoarece acesta se va transloca pentru a ucide părțile subterane și va inhiba creșterea în sezonul următor.”

Concluzie

Podgoriile ar putea fi neglijate rapid după recoltare și să se concentreze doar pe procesul de vinificare.

La sfârșitul sezonului de vegetație, o cantitate insuficientă de îngrășăminte și apă va duce la un nivel scăzut de carbohidrați depozitați, la o lipsă de macronutrienți și, în consecință, la un risc maxim de deteriorare din cauza frigului de iarnă.

Așa că mare grijă la ce faceți și cum pregățiți vița de vie pentru iarnă, în așa măsură, încât la anul să aveți producția de struguri pe care o doriți.