Ce să faci cu nuca înainte să o pui în cozonac. Greșeala pe care o fac multe gospodine

de: Bișinicu Andreea
14 12. 2022

Cu toții știm că faimosul cozonac cu nucă și ciocolată este vedeta mesei festive de Crăciun. Preparatul favorit al românilor pe timp de iarnă, cozonacul se prepară după rețeta tradițională a gospodinelor iscusite. Secretul păzit de specialiști pentru ca desertul să iasă excepțional.

Cum pregătești nuca pentru cozonac

În preajma sărbătorilor de iarnă, gospodinele și gospodarii din România se pregătesc temeinic pentru masa festivă de Crăciun, în jurul căreia se adună familia și cei mai apropiați prieteni. Desigur, pe lângă sarmale, piftie, salată de boeuf și friptură de porc, cozonacul este vedeta mesei.

Ingredientul principal care nu poate lipsi din niciun cozonac este, desigur, nuca. Aceasta îi dă preparatului un gust aparte și o aromă îmbietoare. Fie că alegi să pui și stafide sau rahat, nuca este veșnic prezentă în toate rețetele tradiționale de cozonac.

Cu toate acestea, iată care este secretul pentru a găti cel mai bun cozonac. Greșeala pe care o fac cele mai multe dintre românce este să pună nuca în cremă, imediat după ce o curăță și o macină.

Ei bine, marii chefi bucătari te sfătuiesc să coci puțin nuca, înainte de a o introduce în rețetă. Astfel, cozonacul tău va avea un gust mult mai intens.

Pentru că sâmburii de nucă conțin o cantitate considerabilă de grăsime și de apă, există șanse mari ca aluatul de cozonac să nu se coacă așa cum trebuie.

Citește și Secretul celui mai gustos cozonac pentru sărbători. Câtă nucă trebuie să pui în aluat, de fapt

Câtă nucă trebuie să pui, de fapt, la cozonac

Pentru a evita acest lucru, tot ce trebuie să faci este să pui sâmburii de nucă pentru 10-15 minute la cuptor, înainte de a-i zdrobi. Respectând cu sfințenie acest pas, nuca se va usca și va căpăta o aromă aparte, care va îmbunătăți gustul desertului.

Probabil te gândești că pentru a avea un gust irezistibil, cozonacul trebuie să aibă o umplutură consistentă. Deși acest lucru este adevărat, experții îți recomandă să nu exagerezi cu o cantitate mare de nucă, deoarece desertul nu se va coace foarte bine.

Cu alte cuvinte, pentru un cozonac, cantitatea corectă de nucă este de 350-375 de grame. Poți pune mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de mari sunt tăvile și cât de mult crește aluatul.

Citește și Câtă drojdie trebuie să pui în cozonac, de fapt. Greșeala uriașă a gospodinelor care strică gustul