Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu o variantă inedită a unui preparat clasic, merită să încerci zacusca de ghebe. Gospodinele au dezvăluit un truc util ce te va scăpa de o mare grijă în timpul preparării. Află, din rândurile de mai jos, ce să faci cu ghebele cu o seară înainte de a prepara zacusca. Aşa se vor curăța mult mai uşor.
Toamna este, fără doar și poate, una dintre cele mai agitate perioade din an pentru gospodine. În primele zile ale acestui sezon, în toate colțurile țării, se pregătesc borcanele cu murături, gem, bulion, compot, iar de pe listă nu poate lipsi un preparat clasic, ce transformă legumele proaspete din piețe, magazine, grădini, într-un răsfăț pentru papilele gustative în timpul lunilor de iarnă: zacusca.
În timp ce mulți optează pentru rețeta clasică, ce are ca ingredient principal vinetele, există o variantă inedită: zacusca de ghebe. Nu este deloc difcil de preparat, însă vei avea nevoie de ceva răbdare.
Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu o zacuscă delicioasă, o variantă inedită a rețetei clasice, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos.
Te-ar putea interesa și: Ingredientul magic pe care trebuie să-l adaugi pentru cele mai bune ghebe la borcan. Vei avea ciuperci gustoase la iarnă
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/stiri/wp-content/uploads/2023/09/Ce-sa-faci-cu-ghebele-cu-o-seara-inainte-de-a-prepara-zacusca.-Asa-se-vor-curata-mult-mai-usor-scapi-de-o-mare-grija-2-1024x767.jpg)
Foto: Profimedia
Întregul proces începe cu fierberea ghebelor. După aceea, se clătesc de câteva ori sub jet de apă rece, se lasă la scurs și apoi de dau prin mașina de tocat, folosindu-se sita cu ochiuri mari.
Există însă un truc ce ne va ajuta mult în această etapă a preparării. Gospodinele au dezvăluit ce să faci cu ghebele cu o seară înainte de a prepara zacusca. Trebuie doar să le lași peste noapte într-un vas cu apă rece și sare. Vei vedea așa se vor curăța mult mai repede și ușor.
Separat, se pun la tocat ceapa și morcovii curățați. Cu un robot de bucătărie, se toacă mărunt și gogoșarii.
Într-o oală, se toarnă uleiul și se lasă la încins. Se adaugă ceapa, sarea, piperul și cele patru foi de dafin. Când ceapa devine translucidă, se pune și morcovul.
Te-ar putea interesa și: Cât costă un borcan cu zacuscă la producătorii locali. Prețurile nu sunt pentru orice buzunar
Zece minute mai târziu, în vas se pun gogoșarii. După alte 20 de minute, punem în oală ghebele și pasta de roșii. Se lasă compoziția să se prepare la foc mediu, pânâ când uleiul se ridică la suprafață. Folosind o lingură de lemn, se amestecă din zece în zece minute, potrivit Bucătăraș.
După ce este luată de pe foc, zacusca de ghebe se transferă în borcanele sterilizate și se închid cu capacul. Recipientele se pun cu fundul în sus și se înfășoară într-o pătură sau un prosop până când se răcesc, apoi pot fi mutate în cămară.