Ce să faci cu fasolea ca să fiarbă rapid. Trucul util când ești pe grabă

de: Cătălina Burghelea
02 10. 2022

Ciorba de fasole se află în topul preferințelor culinare ale românilor. Cu bucăți de carne sau fără, această rețetă este sățioasă și foarte hrănitoare. Bobul are o mulțime de proprietăți benefice pentru sănătate, cum ar fi: conținut ridicat de fibre și proteine, vitamina B, calciu și magneziu, potasiu și aminoacizi, dar vine la pachet și cu două dezavantaje: fierbe greu și balonează. Ce trebuie să faci?

Cum fierbi fasolea mai repede

Pentru a evita disconfortul creat de balonare, reține aceste trucuri simple, dar eficiente. În primul rând, înmoaie boabele de fasole cu 12 ore înainte de a prepara ciorba. Schimbă apa la fiecare trei ore, apoi de 2-3 ori în timpul fierberii. De asemenea, apa în care fierbe fasolea trebuie înlocuită de 2-3 ori. O altă metodă este adăugarea de condimente și ierburi aromatice, deoarece reduc gazele intestinale: chimen, ghimbir, ceapă, semințe de fenicul.

Ingredientul banal care te ajută enorm când ești pe grabă

Dacă vrei să reduci timpul de fierbere, pune o linguriță de bicarbonat de sodiu la 2,5 litri de apă (în care înmoi boabele de fasole). Pentru ciorbe sau iahnie folosește fasole cu boabe mici (fierb repede și economisești timp). Și dacă tot vorbim despre ciorba de fasole, iată o rețetă super delicioasă.

Ai nevoie de: 300 de grame fasole uscată sau 600 g de fasole fiartă; 1 kilogram de coaste afumate (porc/ciolan afumat de porc/ kaizer porc); două cepe galbene; 1 țelină mică; 1 rădăcină de păstârnac; 1 rădăcină de pătrunjel; 2 morcovi; 0,5 litri de borș; 0,2 litri suc de roșii sau două linguri de bulion; sare, piper și leuștean uscat.

Ciorbă de fasole cu coaste afumate de porc – mod de preparare

Dacă ai fasole uscată, pune-o la înmuiat cu 12 ore înainte, schimbând apa de minimum două ori. Clătește fasolea în mai multe ape și pune-o la fiert cu o linguriță de bicarbonat de sodiu. În oală adaugă afumătura și las-o să fiarbă până se desprinde carnea de pe os ( aproximativ două ore). Spală legumele, curăță-le și dă-le prin răzătoare. Toarnă-le peste carne și completează cu apă rece. Adaugă fasolea și lasă totul la fiert până se înmoaie legumele. După asta pune sosul de roșii sau bulionul.

Separat, fierbe borșul într-o crăticioară, apoi adaugă-l în oala cu ciorbă. Gustă de sare și condimentează după preferințe. Taie mărunt leușteanul și pune-l în ciorbă. Mai lasă 10 minute și ia oala de pe foc. Servește această bunătate de ciorbă de fasole cu ceapă roșie crudă ssau frecată cu sare și amestecată cu oțet. Combinația va fi o încântare pentru papilele gustative.