Cele mai bune cireșe sunt cele culese din propria livadă. Pentru a avea parte de o cultură bogată, trebuie să îngrijim constant cireșii, mai ales în această perioadă. Dăunătorii sunt cei mai mari dușmani.
Pentru ca cireșii să aibă mereu fructe gustoase și sănătoase, îngrijirea lor este necesară. De asemenea, este important să identificăm corect problema specifică și să aplicăm tratamentul adecvat pentru a preveni răspândirea și recurența bolilor sau a dăunătorilor.
Iată care sunt cele mai întâlnite probleme atunci când vine vorba despre sănătatea cireșilor și cum îi puteți trata:
Dacă cireșul dumneavoastră are un asemenea dăunător, trebuie să fiți atenți la câteva lucruri. În primul rând, prezența păianjenului roșu poate provoca ofilirea și decolorarea frunzelor, împreună cu prezența unor fire subțiri de mătase între nervurile frunzelor.
Pentru a scăpa de el, este indicat să spălați frunzele cu apă sub presiune pentru a-i îndepărta. Totodată, puteți aplica uleiuri horticole sau insecticide. Mențineți umiditatea ridicată.
Prezența acestora poate provoca răsucirea sau ofilirea frunzelor, dar și secreții de miere și creșterea mucegaiului. Spălați frunzele cu apă sub presiune și aplicați insecticide naturale sau chimice.
Totodată, o altă soluție ar fi introducerea inamicilor naturali, pentru a ajuta la controlul afidelor.
În acest caz, frunzele pot dezvolta pete rotunde sau eliptice, care devin ulterior brun-negricioase. În același timp, aceste pete pot forma și leziuni mai mari.
Ca și tratament, este recomandat aplicarea fungicidelor adecvate și reducerea umidității excesive. Aceste două măsuri pot ajuta la controlul antracnozei.
Dacă cireșul dumneavoastră are monilioză, frunzele și ramurile pot prezenta pete brune sau negre. De asemenea, florile și fructele pot dezvolta pete necrozate sau mucegai gri.
Este recomandat eliminarea ramurilor și fructelor afectate, aplicarea fungicidelor și îmbunătățirea circulației aerului prin tăierea ramurilor dense.
Dacă frunzele și fructele dezvoltă pete de mucegai gri sau albicios, atunci probabil copacul dumneavoastră suferă de această boală. Ca și tratament, este recomandată eliminarea materialelor vegetale moarte sau deteriorate, asigurarea unei bune ventilări și aplicarea fungicidelor.