Zilele acestea s-au înregistrat temperaturi de 35-36 de grade Celsius în România. Atunci când termometrele arată astfel de temperaturi, specialiștii recomandă să rămânem în casă și să ieșim doar dacă este cu adevărat nevoie. IGSU a pus la dispoziția românilor un ghid pentru astfel de situații.
Vremea caniculară poate face victime, mai ales în rândul persoanelor care au probleme de sănătate. Este vara, iar meteorologii anunță temperaturi foarte ridicate. Pe rețelele de socializare, Inspectoratul general pentru Situații de Urgență România a pus la dispoziție un ghid pentru astfel de fenomene meteo.
În primul rând, este indicat să nu ne expunem la soare, mai ales între orele 11-18 și să ne deplasăm doar la primele ore ale dimineții sau seara. Hidratarea este foarte importantă. Corpul uman are nevoie de circa 2 litri de apă pe zi, iar apa nu trebuie să fie foarte rece.
De asemenea, trebuie să purtăm haine ușoare, deschise la culoare, care acoperă cât mai bine pielea. Este important să ne protejăm fața, capul și ochii și să evităm muncile grele sau exerciții fizice între orele 11-18, în aer liber. Pentru a accesa ghidul complet, click aici.
Citește și: Cât timp stă canicula în România. După vremea călduroasă, țara noastră e lovită de furtuni
Meteorologii au anunțat că temperaturile sunt în creștere. În weekend, media temperaturilor vor fi de circa 32-35 de grade Celsius. Însă, săptămâna viitoare va ploua aproape în fiecare zi, potrivit ANM.
În Transilvania, temperaturile medii sunt de 31-32 de grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 16 grade Celsius. În perioada 24-28 iunie, vor fi averse aproape în fiecare zi, iar temperaturile vor scădea cu circa 5 grade.
În Maramureș, vremea se va răcori după data de 23 iunie cu aproximativ 4-5 grade, apoi nu vor mai fi variații termice semnificative. De asemenea, vor fi averse aproape în fiecare zi, mai intense între 23 și 26 iunie.
În Moldova, în prima parte a săptămânii, vremea va fi în încălzire, iar temperaturile înregistrate se vor situa între 30 și 33 de grade. În a doua săptămână, valorile termice vor fi mai scăzute, iar maximele se vor situa intre 27 și 29 de grade. Local vor fi posibile perioade cu averse.
În Dobrogea, media temperaturilor va oscila în a doua parte între 17 și 19 grade, iar după data de 24 iunie se vor înregistrate averse. În Muntenia, există o probabilitate mare pentru averse între 25 și 29 iunie, temperaturile maxime fiind de circa 25 de grade.
Citește și: Alertă ANM de caniculă în România. Zonele afectate de temperaturile ridicate, cum va fi vremea în Capitală
În Oltenia, în prima săptămână vom avea parte de temperaturi ridicate, de circa 32 de grade, însă în a doua parte vom avea maxime de 27 de grade Celsius. Probabilitatea de averse va fi mai ridicată între 24 și 29 iunie.