Ce să faci ca să plătești rate mai mici la bancă. Trucul pe care toți românii trebuie să-l aplice

de: Stan Nicu
29 08. 2023

Foarte mulți dintre români au o problemă mare cu ratele la creditele contractate. Au impresia că nu vor mai scăpa niciodată de povara plăților către bancă. În acest articol te învățăm ce să faci ca să plătești rate mai mici la bancă. Trucul pe care toți românii trebuie să-l aplice urgent.

Ce trebuie să faci ca să ai rate mai mici la bancă. Doar așa scapi mai repede de povară

Foarte mulţi români încearcă să scadă durata de creditare sau să plătească rate mai mici, în această perioadă greu încercată economic.

Astfel, unii dintre ei apelează la negocierea cu banca, în timp ce alţii apelează la diverse trucuri. Astăzi vă prezentăm care este cea mai eficientă metodă.

Soluția plății în avans

Românii care vor să plătească mai puţină dobândă la creditul contractat o pot face dacă îşi fac toate calculele corect. Cu sume mici, plătite în plus față de rata lunară, se poate economisi zeci de mii de lei dobândă.

De asemenea, creditul va putea fi rambursat în doar câțiva ani, chiar dacă e luat, spre exemplu, pentru o perioadă de 30 de ani.

Oricine are dreptul să plătească creditul mai repede

„În primul rând, trebuie să rețină că este dreptul fiecărui consumator care are un credit să ramburseze anticipat creditul pe care l-a luat.

Adică, dacă l-ai luat pe 30 de ani, poți oricând să plătești în mai puțini ani acest credit. Și cum se poate face asta?

De exemplu, pentru o astfel de rambursare anticipată, sume mici poți să plătești de câte ori ai bani în plus și să rambursezi din datoria către bancă. Aceasta se scade direct din ceea ce ai împrumutat și teoretic scade dobânda aferentă acelei sume.

O plată în avans înseamnă o lună mai puțin la credit

Dacă ne gândim fiecare la un scadențar, de exemplu un plan de rambursare, rata e formată din principal, adică din ceea ce ai împrumutat, și dobândă și mai ales la începutul creditului, acel principal, acea bucățică pe care o dai înapoi din creditul tău este foarte mică, iar dobânda este foarte mare, pentru că tot timpul la suma împrumutată se aplică dobânda.

Dar, de exemplu, dacă tu din 2.000 lei, 130, să zicem, e principalul și restul e dobândă. Dacă tu în plus față de rata ta mai plătești acei 130 lei de pe rata următoare, se reduce perioada creditului cu încă o lună în plus, deci practic scade dobândă aferentă acelei rate”, a spus Irina Chiţu, de la FinZoom, conform Antena 3.